VU: ‘bescheiden risico’

Nieuws | de redactie
21 oktober 2008 | Weliswaar heeft de VU miljoenen euro’s op IJsland geparkeerd, maar het daaraan verbonden risico is ‘buitengewoon bescheiden’. Voor de Kamervragen van Jasper van Dijk (SP) ziet VU-topman Kees Rutten dan ook ‘geen enkele reden’.

Ondanks de verzekeringen  van de VSNU dat het wel los loopt, blijkt de VU in IJsland zo’n € 6 miljoen kwijt te kunnen zijn. Deel van het vermogen is belegd in een obligatie van Kaupthing. Jasper van Dijk (SP) vraagt zich dan ook af of de kredietcrisis geen aanleiding geeft om de regels aan te scherpen rond HO-instellingen en andere onderwijsorganisaties die met publiek geld beleggen of actief zijn met risicovolle spaarproducten. “Is het niet beter om onderwijsinstellingen te verplichten dat zij uitsluitend nog schatkistbankieren?”

VU-topman Kees Rutten vindt de zorgen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk voorbarig. “De VU heeft een percentage van 6% van haar liquide middelen uitstaan bij de Kaupthing Bank in IJsland. Het gaat niet om 6 miljoen, dat hebben journalisten ervan gemaakt. Als ik het bedrag onthul, leg ik mijn hele liquiditeit bloot. Het betreft een obligatie die volgend jaar afloopt. We moeten kijken waar we dan staan. Ik ben nog niks kwijt. Ik heb keurig gehandeld binnen treasurystatuut dat er voor deposito’s en beleggingen bestaat. 6% van mijn liquiditeit heeft een verhoogd risico. Dat is buitengewoon bescheiden in het licht wat er nu gebeurt. Ik zie geen reden om daar nu al Kamervragen over te stellen”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK