10 miljard minder vergadering

Nieuws | de redactie
14 november 2008 | Staand vergaderen kent eenzelfde kwaliteit van besluitvorming, maar duurt een derde korter. Nu kost het vergadercircuit ons land € 30 miljard aan tijd per jaar. Een potentiële kostenbesparing van € 10 miljard dus, aldus TNO.

TNO heeft het effect gemeten van een in hoogte verstelbare vergadertafel. Met de verstelbare vergadertafel kunnen deelnemers zelf kiezen of zij zittend, staand of zelfs halfzittend gaan vergaderen. Het is voor het eerst dat het effect van deze tafel op de lengte en effectiviteit van vergaderingen is getest. Op 17 november presenteert prof. Peter Vink, teammanager Omgeving en Innovatie bij TNO, de resultaten van de test aan 200 facility managers op de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Facility Management Nederland.

Staand vergaderen is sneller, maar niet iedere vergadering leent zich voor het staand vergaderen. Nadeel van een hoge stavergadertafel is dat men altijd moet staan. Een stavergadertafel leent zich daarom niet voor een langdurige vergadering of een vergadering met deelnemers die moeilijk kunnen staan. Het plaatsen van een dergelijke tafel betekent ook dat de ruimte niet meer geschikt is voor alle vergaderingen en alle type deelnemers. Een in hoogte verstelbare vergadertafel heeft deze nadelen niet. Van de 92 medewerkers, die met deze tafel een half jaar lang regelmatig staand vergaderd hebben, wil 85% graag ermee door. Van degenen, die een half jaar lang de tafel zittend hebben gebruikt – ook handig wanneer de hoogte kan worden ingesteld – wil 79% graag door.

Bij 111 deelnemers aan een ander experiment met de vergadertafel is gekeken of het half zittend vergaderen beviel vergeleken met het zitten. Mensen bleken significant meer te bewegen bij half zitten vergeleken met gewoon zitten. Een belangrijk gegeven in deze tijd waar onderbeweging een risico is. Echter, de deelnemers merkten dit verschil zelf niet op. Deze positie had dan ook niet de voorkeur van de deelnemers. In veel gevallen paste men de tafel en de zithouding wel aan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK