4 jaar na Van Gogh

Nieuws | de redactie
24 november 2008 | De moord op Theo van Gogh was een grote schok. Velen vreesden een toename van intolerantie. Zijn de politieke en maatschappelijke omgangsvormen sindsdien veranderd? 26 november geven Sadik Harchaoui en James Kennedy in een debat aan de HHS hun visie op de huidige Nederlandse interculturele omgangsvormen.

Een politiek-maatschappelijke discussie over de grenzen van het integratiedebat, over welke uitingen wel en niet acceptabel zijn, of over welke waarden iedereen dient te onderschrijven en welke ‘onderhandelbaar’ zijn, is nooit van de grond gekomen. Is het verstandig deze discussie alsnog te voeren? Is het huidige politiek- maatschappelijke klimaat bevorderlijk voor het komen tot een harmonieuze samenleving?

Deze en andere vragen staan centraal in het debat dat De Haagse Hogeschool en Stichting Synthesis op woensdag 26 november 2008 organiseren. Sadik Harchaoui, voorzitter van de Raad van Bestuur van Forum, en James Kennedy, hoogleraar in de geschiedenis van Nederland aan de UvA, geven hun visie op de huidige Nederlandse interculturele omgangsvormen.

Harchaoui gaat in op de alledaagse praktijk van overheden, bedrijven en organisaties en spreekt zich uit over de wenselijke omgangsvormen en de voorwaarden waaronder deze zich kunnen wortelen. Kennedy plaatst de Nederlandse tradities en problemen in de omgang met diversiteit in het perspectief van Amerikaanse praktijken, die in sommige opzichten voor Nederland als voorbeeld kunnen dienen. Beide sprekers gaan na hun lezing in discussie met betrokkenen uit de dagelijkse interculturele praktijk, waaronder studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool.

Het debat staat onder leiding van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en bestuurslid van de Stichting Synthesis.

Programma

16.30u          Welkom middagvoorzitter Paul Schnabel

16.35u         Lezing Sadik Harchaoui

17.00u        Lezing James Kennedy

17.25u        Vragen / korte pauze

17.35u        Forumdiscussie

18.30u        Borrel

Het debat vindt plaats in de Aula van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 te Den Haag. U bent van harte uitgenodigd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK