Balkenende wil Innovatieplatform niet missen

Nieuws | de redactie
28 november 2008 | "Ik zou het niet willen missen,” zei de premier op kritische vragen uit de Kamer over nut en noodzaak van het Innovatieplatform. “Natuurlijk hebben we in het begin moeten zoeken naar onze rol, maar als ik zie wat er in de afgelopen jaren is neergezet met de Kennisinvesteringsagenda, de sleutelgebieden, innovatievouchers en de kennismigranten, dan is toch iets in beweging gezet”.

Ook het huidige IP 2.0 heeft volgens de premier duidelijke meerwaarde met een duidelijke veranderagenda voor Nederland, zoals de ambitie om 1000 phd’s naar Nederland te krijgen. Op de vraag wanneer het werk van het IP af is antwoordde hij: “Natuurlijk zal er bij een volgende coalitie weer goed naar gekeken worden maar wat mij betreft is innovatie is nooit af, het is het centrale thema van de 21ste eeuw.” De passie waarmee de premier over zijn platform praat blijkt ook in dit debat aanstekelijk.

In het debat werd in een noodtempo een scala aan onderwerpen behandeld,  van de WBSO, nanotechnologie, KIA, launching customers, het WRR rapport tot de maatschappelijke innovatieagenda’s. Alleen de KIA foto van het IP, waarin duidelijk naar voren komt dat de kennisinvesteringen in Nederland achter blijven lopen, rechtvaardigt een apart debat, zo menen waarnemers op de tribune. Toch komt de Kamer niet verder dan zaken aanstippen zonder veel inhoudelijk debat tot stand kwam. “Menig bewindspersoon zou jaloers zijn als haar dossier in één vergadering per jaar door de Kamer kon worden gejast”, zegt een kenner uit het bedrijfsleven tegen ScienceGuide.

Aan het eind van het debat leeft het ineens nog op. Op de vraag naar de concrete ambities op het gebied van de rol van de overheid als launching customer voor innovatieve producten worden nog geen precieze voorbeelden gegeven. Maar tussen de bedrijven door wijst EZ-minister Maria van der Hoeven op de OV chipkaart: “De overheid als launching customer brengt risico’s met zich mee. En als ik dan zie hoe de Kamer op dit dossier reageert, dan vraag ik me af hoe belangrijk innovatie echt wordt gevonden”. Als de Kamer dan ook nog wil meepraten over de besteding van de € 500 mln uit het FES, is haar reactie puntig. “Geen sprake van” antwoordt van der Hoeven. De reactie van de Kamerleden doet vermoeden dat deze onderwerpen nog wel nader op de agenda zullen komen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK