Balkenende wil Innovatieplatform niet missen
Ook het huidige IP 2.0 heeft volgens de premier duidelijke meerwaarde met een duidelijke veranderagenda voor Nederland, zoals de ambitie om 1000 phd’s naar Nederland te krijgen. Op de vraag wanneer het werk van het IP af is antwoordde hij: “Natuurlijk zal er bij een volgende coalitie weer goed naar gekeken worden maar wat mij betreft is innovatie is nooit af, het is het centrale thema van de 21ste eeuw.” De passie waarmee de premier over zijn platform praat blijkt ook in dit debat aanstekelijk.
In het debat werd in een noodtempo een scala aan onderwerpen behandeld, van de WBSO, nanotechnologie, KIA, launching customers, het WRR rapport tot de maatschappelijke innovatieagenda’s. Alleen de KIA foto van het IP, waarin duidelijk naar voren komt dat de kennisinvesteringen in Nederland achter blijven lopen, rechtvaardigt een apart debat, zo menen waarnemers op de tribune. Toch komt de Kamer niet verder dan zaken aanstippen zonder veel inhoudelijk debat tot stand kwam. “Menig bewindspersoon zou jaloers zijn als haar dossier in één vergadering per jaar door de Kamer kon worden gejast”, zegt een kenner uit het bedrijfsleven tegen ScienceGuide.
Aan het eind van het debat leeft het ineens nog op. Op de vraag naar de concrete ambities op het gebied van de rol van de overheid als launching customer voor innovatieve producten worden nog geen precieze voorbeelden gegeven. Maar tussen de bedrijven door wijst EZ-minister Maria van der Hoeven op de OV chipkaart: “De overheid als launching customer brengt risico’s met zich mee. En als ik dan zie hoe de Kamer op dit dossier reageert, dan vraag ik me af hoe belangrijk innovatie echt wordt gevonden”. Als de Kamer dan ook nog wil meepraten over de besteding van de € 500 mln uit het FES, is haar reactie puntig. “Geen sprake van” antwoordt van der Hoeven. De reactie van de Kamerleden doet vermoeden dat deze onderwerpen nog wel nader op de agenda zullen komen.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap