Familieband en governance

Nieuws | de redactie
3 november 2008 | Moet een lid van de RvT van een hogeschool opstappen als een familielid een conflict krijgt dat uitmondt in een ontslagvergoeding? Aan de HU loopt hier een hardnekkige kwestie over, waar ook de Ombudsman bij betrokken is geraakt.

Het gaat om een affaire rond de ontslagvergoeding voor een docente van 340.000 euro in 2006. Omdat haar zus, Lydia Helwig Nazarowa, vice-voorzitter is van de raad van toezicht en aanwezig was bij besprekingen van de kwestie ontstond de schijn van belangenverstrengeling. Dat concludeerde de Nationale Ombudsman.

De voorzitter van de betrokken faculteitsraad eist nu het aftreden van Nazarowa. Ook de CMR drong er reeds op aan dat de raad ‘conclusies’ trekt uit de gebeurtenissen, maar deze liet in het midden welke hij daarmee bedoelde. Volgens de faculteitsraad handelde de raad van toezicht in strijd met bepalingen uit het Huishoudelijk Reglement en de Statuten van de hogeschool. ‘Wij vragen ons af hoe de raad van toezicht het bestuur van de hogeschool kan controleren als ze zich zelf niet aan de regels houden.’

De nieuwe voorzitter van de RvT zei eerder al dat het ’voor de helderheid’ beter was geweest als Nazarowa gedurende deze zaak enige tijd was teruggetreden. Ook de Nationale Ombudsman acht dat ‘verstandiger’, want de raad heeft zich ‘onvoldoende actief’ opgesteld ‘om de schijn van partijdigheid te vermijden.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK