Himalaya slecht voor nijlpaard

Nieuws | de redactie
24 november 2008 | Het ontstaan van de Himalaya had een klimaatverandering tot gevolg en veroorzaakte zo een verandering in het rivierensysteem in Azië. Hierdoor stierf het nijlpaard dat daarin voorkwam uit. Dat blijkt uit UU-onderzoek van Hannie de Visser.

Bij veldwerk in Pakistan bleek dat de fossiele nijlpaarden, die eerst veelvuldig voorkwamen, ineens nauwelijks meer te vinden waren in jongere afzettingsgesteenten. Gedetailleerd onderzoek van de rivierafzettingen waarin de nijlpaarden werden gevonden, toonde aan dat het riviersysteem veranderde van brede rivieren met het hele jaar door water, naar kleinere rivieren met slechts af en toe water. Hierin voelden de nijlpaarden zich niet thuis en ze verdwenen daardoor uit dit gebied. Deze overgang in riviersysteem werd veroorzaakt door gebergtevorming van de Himalaya en een daarmee samenhangende klimaatverandering, waarbij de moesson een belangrijke rol ging spelen.

Er zijn in het verleden veel verschillende soorten beschreven van het Aziatische fossiele nijlpaard. Daarbij is voorbijgegaan aan de grote variatie in kenmerken, zoals die bij het recente nijlpaard in Afrika voorkomt. Bestudering van fossiel materiaal uit India en Java (Indonesië) toont aan, dat ook in dit materiaal veel variatie voorkomt. Het nijlpaard van continentaal Azië (Hexaprotodon sivalensis) is groter dan dat van Java. Ook op Java bleek, net als in India, maar één soort voor te komen: Hexaprotodon sivajavanicus. Toch is er wel een evolutionaire trend is: de dieren werden groter met het verstrijken van de tijd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK