HO-expansie in Azië

Nieuws | de redactie
3 november 2008 | Maxime Verhagen wil zich aan Confucius spiegelen. Hij citeerde de denker en zei in Korea: “Stap niet op de schaduw van de meester”. Daarmee werd het Netherlands Education Support Office (Neso) in Seoul geopend, een vestiging van de Nuffic om studenten, docenten en HO-instellingen in Nederland en Korea nader tot elkaar te brengen.

Wederzijds voordeel 

Waarom in Seoul een Neso? “Korea is sterk op het gebied van onderzoek, innnovatie, creatieve bedrijven, IT en nanotechnologie, terwijl de Nederlanders sterk zijn op het gebied van management en business studies, landbouwwetenschappen, geneeskunde, civiele techniek, de kunsten en architecturen. Bij elkaar bieden deze werkvelden een rijkdom aan kansen voor vruchtbare samenwerking”, aldus de bewindsman. Het gaat om “samenwerking gebaseerd op wederzijds voordeel.”  

Interessant voor Nederlandse studenten 

Verhagen stelde vast, dat Korea een interessante bestemming is voor Nederlandse studenten. “De sterke economische groei en de dynamiek van Korea zijn aantrekkelijk. Tegelijkertijd hebben Nederland en Korea een hoog ontwikkelingsniveau en een hoog onderwijspeil gemeen, terwijl er substantiële investeringen zijn gedaan in de kennis van de Engelse taal”.  

Volgens Professor Dee-Hee Lee, voorzitter van de in Seoul gevestigde Asia-Pacific Association of International Education (APAIE0, die als feestredenaar optrad, hebben Nederland en Korea gemeen, dat ze tegelijkertijd klein zijn en groot. Zo had hij geconstateerd, dat Nederland ondanks zijn geringe omvang toch verreweg de grootste aanbieder is van Engelstalig hoger onderwijs op het Europese continent.  

Steeds hogere vlucht 

De Nuffic verwacht, dat de onderwijssamenwerking tussen Nederland en Korea een steeds hogere vlucht zal nemen. Het NESO gaat met name de meer dan dertienhonderd verschillende cursussen en opleidingen onder de aandacht brengen, die het HBO en de universiteiten in het Engels aanbieden speciaal voor belangstellenden uit het buitenland. Daarnaast verwacht Eun-mi Postma, de directeur van Neso Korea, dat Nederlandse en Koreaanse onderzoekers op den duur de weg zullen vinden naar elkaars laboratoria. “Nederland en Korea hebben meer gemeen dan je zou denken. Nederland wordt vaak gebruikt als rolmodel voor het Koreaanse bedrijfsleven, ook als het om onderwijs en trainig gaat. Nederland is de derde investeerder in Zuid Korea. Beide landen willen de beste kennissamenleving vormen met een grote nadruk op innovatie”.  

Het Neso Korea maakt deel uit van een groeiend netwerk aan nevenvestigingen, die de Nuffic in het leven roept. Zoals die reeds nu in China, Indonesie, Taiwan, Vietnam, Mexico en India. Op de rol staan vestigingen in Rusland, Thailand en Brazilie. Het is de bedoeling om het aantal buitenlandse studenten aan het Nederlands hoger onderwijs (nu nog zo’n 70.000) sterk te vergroten, terwijl aan de andere kanten Nederlandse studenten gestimuleerd worden om een tijd in het buitenland te gaan studeren.  

www.nesokorea.org 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK