Hoe Obama Reagan kan overstijgen

Nieuws | de redactie
3 november 2008 | Het beleid van de nieuwe president van de Verenigde Staten zal zich kenmerken door zakelijkheid. Zowel Barack Obama als John McCain zal wel moeten, aldus hoogleraar Politieke theorie Jos de Beus (UvA). 'De Amerikaanse politiek is sterk gepolariseerd. Door de crisis wordt elke president gedwongen tot zakelijkheid. Het gepassioneerde ideologische debat moet tot rust komen omdat de VS het zich niet langer kunnen veroorloven.'

De Beus is benieuwd of McCain als president, na een periode van rust, afstand neemt van de Bush/Reagan-doctrine. ‘In het beste geval komt de maverick naar boven. Die interessante zonderling in McCain is nu dood. Hij zit vast in de logica van een Bush-campagne.’

De hoogleraar ziet de Democraten terugverlangen naar de geest van hun oud-presidenten Roosevelt en Johnson omdat ze zich dertig jaar lang vernederd zouden voelen door de Republikeinen. Zijn eigen partij zou Obama in het Witte Huis daarom willen verleiden tot links beleid. Tevergeefs, denkt De Beus. ‘Het ligt niet in zijn karakter en hij is bovendien bang voor een burgeroorlog. Die angst is reëel want de achterban van Palin zit vol ressentiment en is gevaarlijk. Obama zal voor de bühne de liberals tegemoet komen maar als bewindspersonen kiezen voor praktische mensen.’

De Beus acht het niet uitgesloten dat Obama Republikeinen in zijn regering opneemt. Het zou zijn streven naar een historisch presidentschap volgens de hoogleraar alleen maar sieren. ‘Ronald Reagan is een mythe in de VS; hij heeft de laatste en huidige Amerikaanse droom geformuleerd. Die mening heerst niet alleen onder Republikeinen maar ook onder Democraten. Als Obama hem wil overstijgen dan moet hij opnieuw de Amerikaanse droom verwoorden. De invulling daarvan is nog onduidelijk maar hij zal in ieder geval zeggen: ‘We zijn nog steeds uitzonderlijk, we moeten echter andere wegen inslaan. Voor onze vrijheid, voorspoed en positie in de wereld. Daarom reik ik over partijgrenzen heen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK