Karel dist Ronald

Nieuws | de redactie
27 november 2008 | UvA-voorzitter Karel van der Toorn heeft begrip voor het protest van zijn studenten tegen zijn eigen plan tot tariefsverhoging voor extra onderwijsinzet. ‘”Maar er zitten wel twee kanten aan. Als we dat niet zouden doen, zouden die extra kosten op de andere 90% van de studentenpopulatie komen. Dat is ook niet terecht. Daarnaast krijgen we als universiteit de opdracht van het ministerie om meer taken uit te voeren, maar dat moeten we doen met minder geld. Wellicht kunnen onze studenten ook eens kijken naar onze minister."

“Wij willen goed onderwijs en onderzoek verzorgen en ook onze excellente studenten bedienen. De studenten komen op voor hun eigen belangen en ook daar ben ik zeer mee ingenomen,” zo zegt hij in zijn rubriek ‘Wat doet Karel’ in Folia.

Feitelijk verwijt de UvA Plasterk een gebrek aan inzet voor de financiering van het HO. “De studenten moeten zich realiseren dat ze hun onvrede niet op het CvB moet richten, maar op de minister. Het wordt tijd dat hij wakker wordt en dat hij eens ophoudt ons voor de gek te houden.”

De wrevel van Van der Toorn komt niet uit de lucht vallen. Tussen hem en de minister knettert het al een tijd. Dit bleek al tijdens de meningsverschillen die zij –ongebruikelijk openhartig- etaleerden bij de opening van het academisch jaar. Maar er is meer. De UvA wil een nieuwe universiteitsbibliotheek bouwen, binnen de ‘binnenhoven’ bij de Oude Manhuispoort op het Binnengasthuisterrein. Er zijn echter bezwaren tegen de bouw daarvan. Van stedenbouwkundige en vooral van historische aard. Er moet gesloopt worden op het terrein om de bibliotheek te realiseren, ewaaronder twee panden die op de Rijksmonumentenlijst staan: het voormalige Zusterhuis en de Tweede Chirurgische Kliniek. Zij moeten van de Rijksmonumentenlijst worden gehaald voor de bouw van de bibliotheek kan beginnen. En minister Plasterk zit de UvA hierbij dwars.

Het is de minister een doorn in het oog dat Tweede Chirurgische kliniek, “een gebouw met een karakteristiek torentje” volgens het Parool, gesloopt moet worden. Struikelblok is ook de gedeeltelijke sloop van het zusterhuis en de hoge nieuwbouw van de bibliotheek, waardoor de wanden van de nieuwbouw uitsteken boven de oude gevels. In een brief aan het stadsdeel Centrum van de hoofdstad onderstreept Plasterk de cultuurhistorische waarde daarvan. “Het Binnengasthuisterrein vormt al eeuwen een relatief afgezonderd gebied binnen de stedelijke grachten- en wallenstructuur van de historische kern van Amsterdam.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK