Lectoraat helpt chronisch zieke jongeren

Nieuws | de redactie
25 november 2008 | De zelfredzaamheid van jongeren met chronische aandoeningen kan flink omhoog. De testfase van het Actieprogramma Op Eigen Benen Vooruit richt zich op inhoudelijke zorgvernieuwing voor het vergroten van die zelfredzaamheid en organisatorische verbeteringen in de transitie van kinderzorg naar de zorg voor volwassenen.

Via het Actieprogramma worden best practices in de zorg voor deze jongeren ontwikkeld en getest. Het is een initiatief van de Kenniskring Transities in Zorg (Hogeschool Rotterdam) en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg. De deelnemende verbeterteams komen uit zes ziekenhuizen: AMC (Amsterdam), Amphia Ziekenhuis (Breda), Catharina-ziekenhuis (Eindhoven), Erasmus MC (Rotterdam; twee teams), Meander MC (Amersfoort); UMC St. Radboud (Nijmegen). Het gaat om teams die o.a. jongeren met diabetes, reuma, hiv, Cystische Fibrose en jongeren met chronische ademhalingsondersteuning onder behandeling hebben.

De revalidatie is vertegenwoordigd met drie verbeterteams: Heliomare (Wijk aan Zee); Centrum voor Revalidatie UMCG (Groningen) en Revalidatiecentrum Blixembosch (Eindhoven). Hierbij gaat het om jongeren met verschillende revalidatiediagnosen, o.a. cerebrale parese.

Het Actieprogramma richt zich op alle instellingen waar jongeren (12-25 jaar) met chronische, somatische aandoeningen zorg ontvangen: o.a. (academische) ziekenhuizen en revalidatiecentra. Binnen het Actieprogramma zijn goede interventies rond zelfmanagement en transitie in de somatische kinderzorg en de kinderrevalidatie verzameld. Dit raamwerk transitieprogramma wordt met behulp van de doorbraakmethode getest en verder ontwikkeld. In de brede verspreidingsfase van het Actieprogramma (2009-2011) wordt het transitieprogramma met bijpassende interventies breed verspreid. Volgend jaar start de brede verspreiding waarvoor teams zich nu al kunnen aanmelden via www.opeigenbenen.nu.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK