Lectoraat helpt chronisch zieke jongeren
Via het Actieprogramma worden best practices in de zorg voor deze jongeren ontwikkeld en getest. Het is een initiatief van de Kenniskring Transities in Zorg (Hogeschool Rotterdam) en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg. De deelnemende verbeterteams komen uit zes ziekenhuizen: AMC (Amsterdam), Amphia Ziekenhuis (Breda), Catharina-ziekenhuis (Eindhoven), Erasmus MC (Rotterdam; twee teams), Meander MC (Amersfoort); UMC St. Radboud (Nijmegen). Het gaat om teams die o.a. jongeren met diabetes, reuma, hiv, Cystische Fibrose en jongeren met chronische ademhalingsondersteuning onder behandeling hebben.
De revalidatie is vertegenwoordigd met drie verbeterteams: Heliomare (Wijk aan Zee); Centrum voor Revalidatie UMCG (Groningen) en Revalidatiecentrum Blixembosch (Eindhoven). Hierbij gaat het om jongeren met verschillende revalidatiediagnosen, o.a. cerebrale parese.
Het Actieprogramma richt zich op alle instellingen waar jongeren (12-25 jaar) met chronische, somatische aandoeningen zorg ontvangen: o.a. (academische) ziekenhuizen en revalidatiecentra. Binnen het Actieprogramma zijn goede interventies rond zelfmanagement en transitie in de somatische kinderzorg en de kinderrevalidatie verzameld. Dit raamwerk transitieprogramma wordt met behulp van de doorbraakmethode getest en verder ontwikkeld. In de brede verspreidingsfase van het Actieprogramma (2009-2011) wordt het transitieprogramma met bijpassende interventies breed verspreid. Volgend jaar start de brede verspreiding waarvoor teams zich nu al kunnen aanmelden via www.opeigenbenen.nu.