Lubbers: stop met “malle regel”

Nieuws | de redactie
20 november 2008 | Onorthodox beleid is noodzakelijk in de battle for brains, maar vluchtelingen in een asielprocedure kunnen zich niet kwalificeren als kennismigrant. Tenzij ze eerst terugreizen naar hun land van herkomst. Een ‘malle regel’, vindt oud-premier Ruud Lubbers.

De UAF-voorzitter pleit er daarom voor dat vluchtelingen bij hun afstuderen een verblijfsvergunning ontvangen en zou er daarnaast nog eens 250 uit willen nodige naar ons land, zo zei hij bij de viering van 60 jaar Stichting voor Vluchteling Studenten UAF. ‘Wij hebben deze talentvolle mensen dringend nodig. Beloon hun studieprestaties met een verblijfsvergunning!’ Het UAF kan, in de ogen van Lubbers, nagaan of vluchtelingen goed geworteld zijn in Nederland en een zo waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving, dat het beter is hen hier te laten blijven.

Lubbers pleit ervoor daarnaast nog eens 250 op kennis en motivatie geselecteerde vluchtelingen uit te nodigen, ‘zodat hen en ons de onterende irreguliere praktijken bespaard blijven. Daarbij moet vaststaan dat repatriëring of opvang in hun eigen regio niet goed mogelijk is. Ook wil het UAF opkomen voor wetenschappers die bedreigd worden in hun academische vrijheid. Zij dienen in Nederland – op uitnodiging – bescherming te krijgen, aldus Lubbers.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK