Majesteit zag ze vliegen

Nieuws | de redactie
14 november 2008 | De bijzondere relatie van de pseudo-wetenschap met leden van het Oranjehuis is door prof. C. Fasseur opnieuw indringend geanalyseerd. Nog jaren na de verwijdering van de zieneres Greet Hofmans bloeide die belangstelling. Zelfs een hamburgersuitbater die Venus via UFO-reisjes bezocht, kwam langs op Soestdijk, samen met de Chef Luchtmachtstaf.

De door gefortuneerde lieden als Pierson betaalde ‘Oude Loo conferenties’ in de tuin van koningin-moeder Wilhelmina hadden in de jaren vijftig een grote politiek-mystiek invloed. Greet Hofmans was vast bezoekster en drijvende kracht erachter. In 1954 sprak daar ‘Stuffy’, Lord Dowding – direct uit Evelyn Waugh of de Jeeves- romans van P.G. Woodhouse zou je denken. Maar nee, deze militair was de held van de Battle of Britain in 1940, toen hij Air Chief Marshal was. Juliana hoorde hem spreken over ‘De weg naar Vrede’ én het feit dat UFO-airships een feit waren, dat je op radar kun waarnemen.

Bovendien had in Palomar Gardens, California, een hamburgerverkoper eind 1952 de landing van zo’n UFO uit Venus bijgewoond. Zijn gesprekken met de bemanning – via Engelstalige telepathie – hadden een heel boek opgeleverd. Dat verkocht als warme broodjes, zodat deze George Adamski dicht bij zijn core business bleef. Juliana’s belangstelling voor vliegende schotels was een bekend feit. Zij benaderde zelfs vooraanstaande geleerden als prof. Casimir, directeur van het NatLab van Philips en de beroemde astronoom Oort, directeur van de Leidse sterrenwacht, ermee. Ook droeg zij haar echtgenoot op flink wat exemplaren van Adamski’s volgende beststeller in te slaan in New York. “Iedereen” wil het lezen, zo meldde zij begin 1956, vertelt Fasseur. Daarna was het overigens snel afgelopen met de sekte op het paleis.

Op 18 mei 1959, Tweede Pinsterdag en jaren na de oekaze over het vertrek van Hofmans, ontving de koningin Adamski ten paleize. Hij mocht een lezing houden over zijn ervaringen met de UFO’s en bewoners van de buurplaneet. Inmiddels had hij ook andere hemellichamen en hun bewoners leren kennen. Generaal Schaper, de chef luchtmachtstaf, alsmede allerlei deskundigen op het terrein van lucht- en ruimtevaart waren eveneens uitgenodigd op Soestdijk en bij een lezing in Den Haag.

Het lekte uit. De pers schreef over “charlatanerie”. “The man’s a pathological case,” meldde generaal Schaper aan Time. President Cornelis Kolff van het Luchtvaartgenootschap erkende wel: “The Queen showed an extraordinary interest in the whole subject.” ‘Flying Saucers Have Landed’ schreef Adamski dan wel in zijn boek, maar helemaal geland was zijn boodschap buiten Baarn niet. Hij gaf tegen de media hoog op van het begrip dat Juliana voor zijn boodschap had getoond.

Later vertelde hij ook dat Paus Johannes XXIII hem een goudem medaille had gegeven. Zijn boeken vlogen de winkel uit. De foto’s en homemovies die hij gemaakt had van het Venusiaanse ruimteschip bleken later getructe plaatjes van een soort bierkoeler uit zijn broodjeszaak te zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK