Nederlandse bèta-faculteiten zijn top. Waarom?

Nieuws | de redactie
10 november 2008 | Nederlandse universiteiten behoren in de bèta-sector tot de top in Europa. Maar ze kunnen op verschillende punten nog sterker voor de dag komen. Uwe Brandenburg van het toonaangevende rankingsinstituut CHE zal de lessen uit hun Europese  ‘excellence-ranking’ - speciaal voor het Nederlandse HO nader geanalyseerd - uiteenzetten op ‘Vliegende Hollanders’. Robbert Dijkgraaf (KNAW) gaat met hem en u daarover in debat.

Waar scoort ons HO sterk? Welke aspecten zorgen ervoor dat het Europees hoog aangeschreven staat en hoe houden we dat op hoog niveau? Wat zijn de ontwikkelingen op langere termijn die hier van grote betekenis voor zijn? Brandenburg zal Nederland daarbij feitelijk vergelijken met en meten aan de ontwikkeling in andere landen en ook daar de lessen uit presenteren.”Van de kleinere landen in Europa weten vooral Nederland, Zweden en Zwitserland op dit terrein excellentie voort te brengen”, zo laat hij zien.

Tevens zal hij de meest actuele analyses van de demografische ontwikkeling daarbij presenteren. Want dat de vergrijzing en het aantrekken van internationale studenten naar het HO ingrijpende gevolgen zullen hebben kan een ieder voorzien. Maar wat zijn de concrete cijfers en vooruitzichten nu echt?

De inleiding vanuit CHE zal worden gevolgd door een eerste reactie van de kant van KNAW-president Robbert Dijkgraaf. De zaal mag daarna vragen afvuren en de discussie voortzetten met Brandenburg en Dijkgraaf, onder leiding van ScienceGuide-hoofdredacteur PG Kroeger.

U kunt er morgen, 11 november, bij zijn en meediscussieren in de Brasserie (op Maindeck) van de Passengersterminal, 10.30 tot 11.30 u. Meldt u hier aan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK