Nieuw artikel (19)

Nieuws | de redactie
24 november 2008 | Op dinsdag 21 september vond er bij NWO een discussiemiddag plaats over de ontwikkeling van PhD onderzoek in de kunsten. Henk Borgdorff, lector aan de AHK, brak daar een lans voor het creëren van een eigenstandige plaats voor het artistiek onderzoek in de onderzoekswereld. Hij betoogde dat er zo recht wordt gedaan aan een wetenschapsinterne ontwikkeling. Daarbij is het begrip van wat onderzoek is aan het schuiven, terwijl de ontwikkeling in de het domein van de kunsten aan belang wint waarbij systematische reflectie op de kunstpraktijk een grote rol speelt.

De aanleiding voor de bijeenkomst was de gezamelijke pilot die NWO Geesteswetenschappen en het Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst binnenkort van plan zijn te starten. Het aanvankelijke onderwerp werd gevormd door de concept richtlijnen voor een PhD in de kunsten, opgesteld door het landelijk platform PhD in de kunsten.

Na  introducties van Kitty Zijlmans, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en Lex ter Braak, directeur Fonds BKVB werd de middag gevuld met uitgebreide discussies over artistiek onderzoek en de relatie met de wetenschap. De vraag waar het primaat hoort te liggen, bij de wetenschap of bij de kunst, stond centraal. Gekoppeld hieraan werd de vraag op welke wijze de promoverende kunstenaar/onderzoeker zijn onderzoeksresultaten vorm zou moeten geven. Ligt de nadruk op het proefschrift of  juist op overdracht via kunst? Luccie Cotter, theoriedocent aan de Rietveld-academie, betoogde met veel kracht dat de wijze van presentatie van de onderzoeksresultaten afhankelijk is van het doel en de doelgroep. De kunstenaar/onderzoeker heeft een breed scala van mogelijkheden tot haar of zijn beschikking. Van te voren regels stellen op dit punt, werkt beperkend.Aan het einde van een middag van discussie vroeg Annemarie Bos, directeur NWO Geesteswetenschappen, zich af of de voorliggende criteria voor beoordeling niet meer in de discussie betrokken hadden moeten worden. NWO heeft volgens haar veel ervaring met de beoordeling van wetenschap maar weet eigenlijk nog maar weinig van het beoordelen van artisticiteit.  De geplande pilot zal nog alle gelegenheid bieden om de spanning tussen het artistieke en het discursieve deel van de PhD in de kunsten te verkennen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK