Nieuw artikel (2)

Nieuws | de redactie
3 november 2008 | Een bescheiden man

Frank Wilczek is een inspirerend wetenschapper, zo vindt Alexander Ribbink. “Ik deel zijn optimisme dat je met wetenschap vooruitgang boekt”.

“Ik ben zelf geen bèta”, zo zegt Ribbink. “Maar ik ben wel altijd gefascineerd geweest door de wereld van techniek. Als kind las ik altijd de Kijk. Als er een vliegtuig overkwam, kon ik aan het geluid horen om welk vliegtuig het ging. Daarna verschoof mijn interesse naar kernreactoren.

Leuk in Wilczeks verhaal is dat je daarin het individuele aspect van wetenschap duidelijk ziet. Wetenschap begint met een briljante geest. Wetenschap heeft een heel individueel aspect, dat zie je goed terug in dit verhaal. Daarnaast heb je natuurlijk ook teams nodig.

Toppers zijn mensen die dingen heel goed doen. En dat trekt aan. Het zijn niet altijd de gezelligste mensen. Het zijn niet altijd mensen die ’s avonds feesten geven. Dat hoeft ook helemaal niet. Maar mensen met ambitie voelen zich wel tot hen aangetrokken, omdat ze voelen: daar gebeurt het.  Daarom waardeer ik de nadruk die Wilczek legt op overdracht en communicatie. Je hebt niets aan individuen die niet communiceren. Je moet jezelf blijven afvragen hoe je je passie kunt overdragen op anderen. Het hoogste is het individu dat communiceert.

Net als Wilczek heb ik ook Bertrand Russell gelezen. Zijn boek Why I am Not a Christian is heel belangrijk voor mij geweest. Ik vind het mooi om te zien dat Wilczek, hoewel geen katholiek meer, zeker nog wel op zoek is naar het hogere. Je kunt duidelijk merken dat hij zijn godsbesef niet kwijt is.

Elegant vind ik ook hoe hij vertelt over wetenschappers die hem hebben geïnspireerd en daarbij ook zijn eigen stijl aangeeft. Hij lijkt mij een bescheiden man”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK