Nieuw talentenfonds in de maak

Nieuws | de redactie
17 november 2008 | Nuffic-directeur Sander van den Eijnden wil meer buitenlandse studenten naar Nederland trekken door een International Mind Fund. OCW wil dit nu verder uitgewerkt zien.

“Sommige Nederlandse banken zitten bijna overal ter wereld, met name in die landen waar Nederland buitenlandse studenten wil recruteren,” gaf Van den Eijnden enige tijd geleden tegenover ScienceGuide al aan. Hij pleitte ervoor dat zulke banken aan deze studenten beurzen verstrekken in de vorm van leningen om in Nederland te gaan studeren. De Nederlandse instelling moet dan toetsen of de student voldoende kwaliteit heeft. En de overheid zou op een of andere manier garant moeten staan. “Zo kan studeren in Nederland bevorderd worden zonder dat de Chinese economie met allemaal gratis Nederlandse beurzen gespekt wordt.”

In de nota  over internationalisering lijkt minister Plasterk deze gedachte te willen oppikken. Hij schrijft hierover: “Als een buitenlandse student eenmaal bekend is met het Nederlandse hoger onderwijs, moeten we ervoor zorgen dat die student ook in Nederland kán studeren. Studenten van buiten de EER zouden de mogelijkheid moeten hebben om naar Nederland te komen, zonder dat de staatsfinanciën hierbij in het geding zijn. De Nuffic heeft het voorstel gedaan een international mind fund te ontwikkelen. Dit is een fonds, waarbij Nederlandse banken aan studenten van buiten de EER geld lenen, terwijl de Nederlandse overheid, of eventueel de Europese Investeringsbank voor een beperkt deel garant staat. Ik zal de Nuffic vragen dit idee verder uit te werken.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK