Ook de nerts wordt duur betaald

Nieuws | de redactie
27 november 2008 | De SP en de PvdA willen de nertsenfokkerij verbieden, maar dat wordt zeer begrotelijk. Het aantal bedrijven is weliswaar de laatste jaren gelijk gebleven, maar de omvang van die bedrijven is sterk toegenomen, zodat afbouw in tien jaar tijd minstens € 536 miljoen kost. Nederland blijkt een global player in de nertsenbranche.

Uit Wagenings onderzoek blijkt dat nertsenhouderij gouden tijden beleeft. De 164 fokkerijen in ons land houden samen 840 duizend moederdieren, volgens de jongste telling van het CBS. Maar het eigen onderzoek van het LEI komt uit op 900 duizend moederdieren, ruim veertig procent meer dan vier jaar geleden. De moederdieren produceren via hun nakomelingen dit jaar vijf miljoen pelzen. Daarmee is Nederland na Denemarken (dertien miljoen) en China (tien miljoen) de grootste nertsenpelzenproducent. Een nertsenpels kost op dit moment 31 euro. Dat is vijf euro meer dan vier jaar geleden.

Hoe duurder een pels, hoe meer geld het kost om de bedrijven te saneren. Een gemiddeld nertsenbedrijf is volgens het LEI iets meer dan drie miljoen euro waard. Een onmiddellijk verbod kost de staat 639 miljoen euro. Dat geld is nodig om de ondernemers te compenseren voor hun inkomens- en vermogensschade en voor de sloop van de gebouwen. Een geleidelijke afbouw naar een algeheel verbod over tien jaar is goedkoper, maar kost altijd nog 536 miljoen euro. Deze bedragen waren een jaar geleden nog aanzienlijk lager, blijkt uit een eerder onderzoek van het LEI. De Kamer neemt begin december een besluit over een eventueel verbod.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK