Studenten: zo werkt ‘harde knip’ averechts

Nieuws | de redactie
3 november 2008 | De studentenorganisaties vinden Plasterk inconsequent. Zijn ‘harde knip’ voorstel werkt tegen zijn eigen beleid, zowel bij meer rendement van het HO als bij internationalisering. Het invoeren van de ‘harde knip’ zonder heldere toelatingseisen is bovendien funest voor een goede studieloopbaanplanning, zegt de nieuwe ISO-voorzitter Hidde Terpoorten: “te rigoureus en levert onnodige studievertraging.”

De LSVb vindt daarbij “het vreemdste aan de maatregel echter dat de internationale mobiliteit juist wordt tegengegaan. In een systeem met een harde knip leidt een maand studievertraging in de bachelor tot bijna een jaar gedwongen nietsdoen, stelt zij. Voorzitter Lisa Westerveld: “Juist studenten die naar het buitenland willen, worden getroffen door de harde knip en zullen daarom wel twee keer nadenken voordat zij besluiten elders te gaan studeren. Met deze ondoordachte maatregel werkt Plasterk zijn eigen beleid tegen.”

Beter dan OCW heeft de KNAW het probleem geanalyseerd, vindt het ISO. De vorm van knip zoals door de KNAW voorgesteld vindt zij een betere maatregel. In dat geval mogen studenten wel aan de masterfase beginnen, terwijl ze nog een klein aantal punten van de bachelor moeten halen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK