Timmermans relativeert kredietcrisis

Nieuws | de redactie
6 november 2008 | BuiZa-bewindsman Frans Timmermans ziet positieve kanten aan de kredietcrisis. “De herinrichting van de financiële wereld biedt Europa kansen. Maar wat daar moet gebeuren valt in het niet bij de eisen die de klimaatcrisis aan ons stelt,” zei hij in een gastcollege bij INHolland.

Timmermans is bijzonder ingenomen met de verkiezing van president Obama. “Belangrijk is dat Obama gekozen is op basis van een agenda van verandering. Het besef is er dat Amerika en de rest van de wereld, ook Europa, elkaar nodig hebben. Chaos op de financiële markten, het milieu, veiligheid; dat zijn allemaal zaken die samen moeten worden opgepakt.”

Klimaat
In de kern was debewindsman niet zo onder de indruk van de kredietcrisis. Dat er schade wordt geleden – “zo’n 800 miljard, alleen in Europa” – is vervelend, maar hij richt zijn blik liever op de maatregelen die genomen moeten worden om de financiële markten weer in het gareel te krijgen, om afspraken te maken die moeten voorkomen dat dit nog eens gebeurt. “We hebben een kredietcrisis, we hebben een voedselcrisis, we hebben een energiecrisis; die kunnen we op termijn allemaal oplossen.” De grootste crisis is volgens Timmermans die rond het klimaat: “Als we daar geen greep op krijgen, als we niet een flinke stap terug doen in het ‘opgebruiken’ van de aarde, dan staat ons een ramp te wachten.”

Herregionalisering
“We hebben te goedkoop geleefd,” aldus Timmermans. “De prijs voor geld was te laag, de prijs voor energie was te laag en voor het opgebruiken van de aarde hebben we helemaal niets betaald. Daarvoor krijgen we nu de rekening gepresenteerd. Daarom moeten we naar een beter economisch model.”

Daarin ziet hij in ieder geval kansen voor Europa. “Het rekenen van een hogere prijs voor transport moet landen die veel exporteren naar markten die  ver weg liggen tot een keuze dwingen: of je neemt voor lief dat je producten duur worden of je gaat je richten op markten die dichterbij liggen. Met name in Europa liggen er kansen om de markten te ‘herregionaliseren’. Wat uitdrukkelijk iets anders is dan protectionisme, zoals een van de vraagstellers achteraf meende te hebben begrepen.

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK