Transparante bank sterkt economie (1)

Nieuws | de redactie
20 november 2008 | Als centrale banken meer openheid van zaken geven, bijvoorbeeld over hun inflatiedoelstelling, kan dat leiden tot betere economische uitkomsten. Dat stelt econome Carin van der Cruijsen, die op 14 november promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

In de afgelopen tientallen jaren zijn veel centrale banken transparanter geworden over hun monetaire beleid. Van der Cruijsen stelt de vraag of transparantie vanuit economisch oogpunt wenselijk is. In haar proefschrift toont zij aan dat meer transparantie in meerdere opzichten gunstig is geweest voor de economie. Zo is meer transparantie gepaard gegaan met lagere renteniveaus, wat wijst op een betere reputatie en meer flexibiliteit van de centrale bank. Ook heeft transparantie ervoor gezorgd dat inflatieverwachtingen beter aansluiten bij de doelstelling van de centrale bank. Dit heeft het beleid van centrale banken vereenvoudigd: na een periode van te hoge (of te lage) inflatie keert de inflatie sneller terug naar het beoogde niveau.

Toch waarschuwt ze ervoor niet naar volledige transparantie te streven: teveel publieke informatie kan verwarring veroorzaken, waardoor de kwaliteit van inflatievoorspellingen afneemt. Naarmate de voorspellingen slechter zijn, worden de prijzen meer bepaald aan de hand van inflatie in het verleden. De centrale bank doet er hierdoor langer over om inflatie weer in lijn te brengen met haar inflatiedoelstelling. Meer informatie leidt alleen tot betere uitkomsten als het publiek (journalisten, huishoudens en economen) de centrale bank ook als transparanter ervaart. Kennis over stappen naar meer transparantie helpt hierbij. Maar Van der Cruijsen laat zien dat de kennis van Nederlandse huishoudens over de transparantie van de Europese Centrale Bank juist gebrekkig is.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK