Vadertje Staat bekommerd om studenten

Nieuws | de redactie
14 november 2008 | De voorzitter van de KGB, de geheime dienst van Wit Rusland, Mikalay Smalenski, ontpopt zich als de vaderlijke weldoener van de jeugd in deze dictatuur.

Het onderwijsproject ‘De veiligheidsorganen van jouw land’ is door hem gestart, waarbij scholieren les in KGB-kunde krijgen en schoolreisjes maken naar zijn hoofdkwartier in Minsk. Maar hij wil dat de geheime staatspolitie nog veel meer doet, zo meldde Smalenski aan journalisten. De ‘Bildung’ van jongeren in scholen en universiteiten gaat hem aan het hart. De KGB zal zich daarom nog intensiever dan voorheen met hen bezighouden “opdat zij tot verantwoordelijke burgers opgroeien.”

Deze goede bedoelingen heeft het regime van dictator Loekasjenko overigens nimmer belemmerd diezelfde studerende jeugd met geweld en intimidatie te onderdrukken. Ook de afgelopen weken zijn weer vele jonge activisten van de scholieren- en studentenbewegingen in Belarus opgepakt en gevangen gezet. 
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK