Yes Yes

Nieuws | de redactie
27 november 2008 | In het kader van een uitwisselingsprogramma van de UT en de Jiaotong University in Beijing komen tien Chinese masterstudenten naar Enschede. In september vertrekt een groep van tien UT-studenten naar Beijing om daar het eerste kwartiel van het nieuwe studiejaar te volgen. Het initiatief is opgezet door de hoogleraren Arthur Eger (productontwerp) en JW Drukker (designgeschiedenis).

‘Op uitnodiging van de Chinese hoogleraar Architecture & Art Design, Yi Xiao,’ vertelt Eger. `Zij was in februari dit jaar een maand gasthoogleraar op de UT en ze meldde zich bij mij en mijn collega JW Drukker om mogelijkheden voor verdere uitwisseling te bespreken. Dat zagen wij wel zitten, maar in China heb je zeven manieren om `ja’ te zeggen, dus we wisten aanvankelijk niet zo goed welke `yes’ Yi Xiao bedoelde. Toch bleef ze antwoorden op onze mailtjes. Uiteindelijk werd het ook van hun kant een `yes yes’.’

Gisteren hielden de hoogleraren een voorlichtingsbijeenkomst voor de studenten. `De uitwisseling van tweeënhalve maand is bedoeld voor masterstudenten Industrial Desing Engineering die de track Design en Styling volgen. Daarnaast komen ook studenten van de track Architectural Building Components Design Engineering in aanmerking.’

Studenten kunnen er twintig studiepunten mee verdienen. `De eerste twee zijn voor het volgen van een inleidende cursus buitenland.’ Eger lacht: `We willen natuurlijk wel dat ze zich gedragen! En we koppelen elke student als begeleider aan een Chinese student. Dat levert ze drie punten op.’ In Beijing volgen de deelnemers drie vakken van elk vijf studiepunten. Dat zijn: traditional Chinese architecture, product design for a Chinese company en urban design. `Tijdens het laatste vak ontwikkelen vijf teams van vier personen – twee UT’ers en twee Chinese studenten – een woonwijk. Ter voorbereiding gaan we hier naar Roombeek.’

De hoogleraren zijn drie weken geleden naar de Jiaotong University geweest om de uitwisseling met een contract te bekrachtigen. `We werden er werkelijk ónthaald,’ lacht Eger. `Ze haalden ons op van het vliegveld en ze lieten ons eigenlijk niet meer los. We zijn een week lang geknuffeld! Mijn collega en ik hebben hooguit twee keer met elkaar gegeten, de rest werd allemaal tot in de puntjes verzorgd en ook door hen betaald. Elke ochtend lag er weer een cadeautje klaar. Kennelijk willen ze heel graag!’

De uitwisseling is het startpunt voor verdere samenwerking zoals docentenuitwisseling, gastcolleges en gezamenlijk onderzoek. `Jiaotong University is vergelijkbaar met de UT: een technische universiteit met een stevige sociale wetenschapspoot. De instelling staat in de top tien van de ranking van de Chinese universiteiten. Ze hebben een goede architectuuropleiding met onderdelen als grafisch ontwerpen, art design en binnenhuis architectuur. Wij hebben vast studenten in huis die in de toekomst die kant op willen.’

De uitwisseling is met gesloten beurzen tot stand gekomen, aldus Eger. `Collegegeld en onderdak worden betaald. Alleen de reis, eten en drinken moeten deelnemers financieren. Volgens mij een wereldaanbod. De buitenlandse ervaring is een verrijking en je volgt ook nog eens leuke vakken. Ik denk dat het goud is.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK