500 miljoen onderbesteding R&D “onacceptabel”

Nieuws | de redactie
4 december 2008 | De universiteiten vallen OCW aan omdat het beleid van overhevelen van onderzoeksgeld niet tot extra impulsen blijkt te leiden maar tot “onderbesteding van 500 miljoen euro in de periode 2009-2015.” Plasterks beleid terzake noemen zij “onacceptabel” en “niet uit te leggen."

Doordat NWO R&D-gelden in reserve houdt, totdat zij de over meerdere jaren ‘uitgesmeerde’ verplichtingen via subsidierondes uitdeelt, wordt er bij de nieuwe Vernieuwingsimpuls de facto minder geld geïnvesteerd in het onderzoek – en met name in jonge talenten – dan bij directe toekenning aan de universiteit. In plaats van duidelijk meer geld voor fundamanteel onderzoek zou dit leiden tot vertraagde bestedingen van het toegezegde geld.

Dit schiet het WO in het verkeerde keelgat, omdat al eerder door minister Plasterk zulke overhevelingen zijn voorgesteld en doorgevoerd. Zij moeten in eigen huis bezuinigen en jong talent daardoor laten schieten, om die vernieuwingsimpuls als een soort van inleg mee te financieren, zo melden zij aan de Kamer op de valreep van het OCW- begrotingsdebat.

Dat deze zure ingrepen nu niet zouden leiden tot extra inzet, maar tot vertraging in toekenning van verwachte investeringen maakt voor VSNU-voorzitter Noorda de maat vol. Plasterks beleid terzake noemt hij in een brief  “onacceptabel” en “niet uit te leggen. Zeker niet als daar grote aantallen ontslagen onder wetenschappelijke onderzoekers tegenover staan.” De universiteiten eisen “met de grootst mogelijke klem zeer spoedig ingrijpen van uw kant” zo schrijven zij de minister.

Brief VSNU
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK