Boze prof wil van grachtenpand af

Nieuws | de redactie
8 december 2008 | Harm Jan de Kluiver is hoogleraar ondernemersrecht aan de UvA, advocaat en plaatsvervangend rechter. En hij is boos op zijn aanstaande buren uit een studentenhuis. Daarom wil hij via de rechtbank de aankoop van zijn puissante grachtenpand in Amsterdam terug draaien.

Professor De Kluiver beweert dat de bewoners teveel lawaai maken en heeft als bewijs video-opnamen gemaakt van de luide studenten. Andere omwonenden melden dat de beelden zijn gemaakt tijdens een feest waarvoor ze eerst aankondigingbriefjes in de buurt hadden rondgebracht. Ook zeggen de vorige eigenaren dat ze De Kluiver vooraf hebben geïnformeerd over de studenten en hun zeden.

Het bejaarde echtpaar Richter verkocht het pand voor € 1,9 miljoen euro. Om dit terug te draaien zette de jurist zwaar geschut in: een sommatie van de koop en een vordering van € 2,4 miljoen annex half miljoen schadevergoeding. Hij liet direct beslag leggen op de bankrekeningen van het echtpaar en het nieuwe appartement dat ze hadden gekocht.

De kortgedingrechter stelde De Kluiver in het gelijk en veroordeelde het echtpaar tot een dwangsom van € 5000 euro per dag om het grachtenpand terug te leveren. Tijdens hun hoger beroep daartegen vroeg een van de rechters de plaatsvervangend-collega cynisch: “U gaat naast een studentenpand wonen en u wilt het doodstil hebben?” De rechter trok daar enkele niet zo vleiende conclusies uit. “Als u uitging van stilte bent u naïever dan de gemiddelde Amsterdammer en dat wil ik toch niet aannemen. Dan kunt u beter in Garderen gaan wonen.” Uitspraak dinsdag 9 december


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK