Diensteninnovatie essentieel voor economie

Nieuws | de redactie
17 december 2008 | Dienstverlenende bedrijven zijn even innovatief als technologisch georiënteerde ondernemingen. Ze noemen hun vernieuwing echter geen innovatie, maar Business Development, of marketing. De noodzaak om permanent naar nieuwe diensten op zoek te zijn is in de Nederlandse economie van groot belang: 70% van ons BNP komt uit de dienstensector, aldus prof. dr. ir. Bart Nieuwenhuis bij de opening van het nationale centrum voor Diensteninnovatie ExSer.

ExSer is opgericht om dienstverleners te helpen beter te innoveren en daarin samen te werken met elkaar en met de wetenschap. De huidige economische crisis laat zien dat de financiële sector zichzelf moet heruitvinden. “En ook bedrijven als TomTom zijn nu niet bezig met het zoveelste kastje, maar met de diensten die via dat kastje geleverd kunnen worden.” Rijkswaterstaat beloonde het bedrijf gisteren met de A naar Beterprijs. “De prijs ging naar file-informatie en dat is dienstverlening”, zegt Nieuwenhuis.

Veel Nederlandse ondernemingen zijn bezig nieuwe bruggen te slaan naar dienstverlening. Dat geldt voor een producent als Océ, die geen printers levert maar ‘document management’. Of een scheepsbouwer als Damen, die naast schepen ook de know how levert om ze elders in de wereld in elkaar te zetten. Of een zorgverzekeraar als Agis die liever spreekt over zorgregie dan over het elektronisch patiëntendossier. De patiënt is uiteindelijk geïnteresseerd in afstemming tussen zijn zorgverleners, niet in de bestanden met zijn gegevens. Technologie is een noodzakelijke voorwaarde, maar het eindproduct is veelal een dienst. Nederland zelf is namelijk een dienstverlenende economie bij uitstek. “We bouwen fysiek een Maasvlakte, maar wat we de wereld bieden is een Mainport waarmee we goederen over de planeet verplaatsen”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK