IJverige student hoeft niet extra te betalen

Nieuws | de redactie
3 december 2008 |

UvA-voorzitter Karel van der Toorn ziet af van de voorgenomen plannen om honoursstudenten en studenten die extra studiepunten halen, meer collegegeld te laten betalen. Van der Toorn: “Ik ben bereid de plannen van tafel te vegen, maar dan moeten jullie niet meer tegen dit CvB protesteren, maar tegen de minister van Onderwijs.” Vorige week had van der Toorn al aangegeven begrip te hebben voor het protest van de studenten van de ASVA studentenunie en de Centrale Studentenraad tegen zijn eigen plan tot tariefsverhoging voor extra onderwijsinzet, zo meldt Folia. “Maar er zitten wel twee kanten aan. Als we dat niet zouden doen, zouden die extra kosten op de andere 90% van de studentenpopulatie komen. Dat is ook niet terecht. Daarnaast krijgen we als universiteit de opdracht van het ministerie om meer taken uit te voeren, maar dat moeten we doen met minder geld.” Feitelijk verweet hij Plasterk een gebrek aan inzet voor de financiering van het HO. “De studenten moeten zich realiseren dat ze hun onvrede niet op het CvB moet richten, maar op de minister. Het wordt tijd dat hij wakker wordt en dat hij eens ophoudt ons voor de gek te houden.”

De inmiddels geannuleerde plannen van Van der Toorn kwamen begin dit jaar tot stand nadat hij had verklaard dat de ijverige student de universiteit opzadelde met financiële tekorten: “We hebben eigenlijk last van twee zaken. De UvA is een populaire universiteit en het aantal studenten groeit. Dat is leuk, maar we ontvangen pas financiën als een student is afgestudeerd. Daarnaast wordt er gewerkt met een verdeelmodel dat afrekent per studiepunt. Als een student meer studentpunten haalt dan noodzakelijk is, dan kost ons dat geld.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK