Nadenken over crisis

Nieuws | de redactie
1 december 2008 | De sabattical van ScienceGuide-columnist Sylvester Eijffinger in Harvard blijkt nuttig te zijn geweest. Daar debatteerde hij al met bankiers over de kredietcrisis en nu kan hij de lessen daaruit toepassen. De gezamenlijke banken gaan de gevolgen van de kredietcrisis voor de toekomst van de bancaire sector in Nederland in kaart brengen. Met Eijffinger als lid en Cees Maas als voorzitter gaat een adviescommissie van deskundigen concrete aanbevelingen doen voor de sector.

De aanbevelingen worden vastgelegd in een rapport dat als input dient voor verdere discussie met de (internationale) politiek. De commissie zal voorbij de crisis kijken naar de gewenste toekomstige inrichting van het bankwezen en in kaart brengen welke lessen er geleerd kunnen worden uit de kredietcrisis. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen: innovatie en communicatie over financiële producten, de invoering van een gedragscode, de huidige beloningsstructuur in de financiële sector, aanpassingen in wet- en regelgeving en toezicht op de sector.

Cees Maas is voormalig vice- voorzitter/CFO van de Raad van Bestuur van ING Groep en Thesaurier-Generaal bij het Ministerie van Financiën. Hij is tevens co-chairman van het onlangs verschenen rapport van het Institute of International Finance (IIF) over de kredietcrisis. Overige leden van de commissie zijn: Tom de Swaan (voormalig lid Raad van Bestuur/CFO ABN AMRO en voormalig directeur van De Nederlandsche Bank), Wim van den Goorbergh (voormalig vice-voorzitter/CFO van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland) en Sylvester Eijffinger (hoogleraar Financiële Economie aan de Universiteit van Tilburg, Bestuurslid van het European Banking Center te Tilburg en Lid van het Monetaire Experts Panel van het Europese Parlement).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK