Nederland overschat zichzelf en onderschat China

Nieuws | de redactie
17 december 2008 | Nederlandse ondernemers onderschatten de enorme snelheid waarmee de Chinese concurrentiepositie groeit. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft een groot vertrouwen in het eigen innovatief en creatief vermogen om de Chinese concurrentie voor te blijven, maar de praktijk haalt hen in. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Europe China Institute van de Nyenrode Business Universiteit.

Het onderzoek spitst zich toe op de effecten van de Chinese opkomst op de maakindustrie in het algemeen met de metaalproductenindustrie en machine-industrie als specifiek voorbeeld.

Kernconclusies onderzoek maakindustrie Nederland
•           Concurrentiekracht China wordt structureel onderschat;
•           groot verschil tussen ondernemers in Nederland en in China over de dynamiek van de Chinese ontwikkeling;
•           concurrentie komt uiteindelijk vooral van eigen ‘westerse’ industrie, actief in China;
•           innovatiekracht en kwaliteit van Chinese bedrijven groeit exponentieel. Ook de Chinese binnenlandse markt vraagt om kwaliteit;
•           ‘kwaliteit’ van het Nederlandse product als uniek verkoop argument is derhalve beperkt houdbaar;
•           focus op met name de innovatie is niet alleen de oplossing. Het gaat juist ook over sneller en slimmer samenwerken in nationaal maar vooral ook op internationaal (Europees) verband.

“Ik vind het altijd moeilijk te begrijpen waarom de snelheid van verandering in China zo vaak onderschat wordt,” zegt onderzoeker Haico Ebbers over de kredietcrisis in relatie tot het onderzoek. “De snelheid van verandering is enorm: de economie verdubbelt zich iedere 7 jaar, nu al, na hooguit 25 jaar liberalisering, bestaat 12% van de werkzame bevolking uit ondernemers, de private sector is overheersend in de economie en bijna 35% van de totale Chinese export bestaat statistisch uit hightech producten. Dit proces zet zich door. Daar ben ik van overtuigd. Breder onderzoek binnen andere sectoren van de maakindustrie zou een nog completer beeld geven van de concurrentieverhoudingen. Natuurlijk voelt China en het Chinese bedrijfsleven de gevolgen van de financiële crisis. In plaats van 10% economische groei zal men een groei van 7% halen in 2009. Maar dat staat natuurlijk niet in verhouding met de economische krimp die we in Noord-Amerika en West-Europa gaan voelen.”

Het onderzoek naar de impact van China op de Nederlandse maakindustrie wordt gepresenteerd in het kasteel van de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Prof. dr. Haico Ebbers, voorzitter van het Europe China Institute, geeft er een inhoudelijke toelichting op de bevindingen van het Europe China Institute. Het onderzoek spitst zich toe op de effecten van de Chinese opkomst in het algemeen met de metaalproductenindustrie en machine-industrie als specifiek voorbeeld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK