Niet bewust ‘gebakken lucht’

Nieuws | de redactie
1 december 2008 | UvA- politicoloog Philip van Praag is boos op zijn studenten. Verdonk- spindoctor Kay van de Linde was bij hem een gewaardeerd gastdocent, "maar ik vrees dat het op deze manier heel moeilijk wordt om nog gastsprekers over te halen college te geven." Hij noemt het "zeer kwalijk" dat vanwege "op sensatie gerichte" gsm-opnames Van de Linde hem "de dag erna onthutst belde, dat De Telegraaf hem had geconfronteerd met uitspraken uit het college."

Van de Linde – inmiddels ex-TON –  “had die uitspraken zeker niet bewust gedaan op die manier, vertelde hij. Hij geeft al jaren bij ons gastcollege. Zowel de studenten als ik vinden die heel spannend, maar ik vrees dat het op deze manier heel moeilijk wordt. Een gedragscode zou een oplossing kunnen zijn, maar dan riskeren we wel dat het nog aantrekkelijker wordt uitspraken naar buiten te brengen,” verzucht hij in Folia. De sfeer van het gastcollege was hoe dan ook niet erg vleiend voor de oud- minister van integratie en aspirant-premier. Op de vraag wat Verdonk gaat doen mocht ze ooit macht verwerven in de Nederlandse politiek zei Van de Linde met een grijns: “De files oplossen.” De zaal barstte daarop in lachen uit.

Zelfs als het ‘niet bewust’ was, was het niet de eerste keer, dat Van de Linde zich opvallende uitspraken over zijn TON-opdrachtgever permitteerde. In oktober ging verslaggever Max Westerman met hem mee naar een van Rita’s town hall meetings . En wat zei hij terugblikkend op zijn vergelijkbare avonturen met Pim Fortuyn? “Fortuyn was van een heel ander niveau. Hij had hele duidelijke standpunten, die Rita niet heeft,” zo herinnert Haagse Streken van VN zich.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK