Per opera naar de Maan

Nieuws | de redactie
18 december 2008 | Portrait Joseph Haydn - Haydn Event

De herdenking van 200 jaar Joseph Haydn (1732-1809), leermeester van Mozart en Beethoven beide, wordt met luister gevierd. Zo wordt 201 jaar na de dag van de première van zijn laatste grote werk, het oratorium ‘Die Schöpfung’, dit werk feestelijk uitgevoerd in Wenen, in de zaal waar dat voor het eerst gebeurde.

Haydn was natuurlijk vooral ook de onvermoeibaar productieve componist van 104 symfonieën en vele, vaak vrolijke opera’s en Singspiele voor zijn adelijke opdrachtgevers, vooral de familie Estherhazy. Zo werd hij de

Inderdaad, in 1777 –dus nog voor de mode met de ballonvaart lobarstte- schreef Haydn ‘Il Mondo della Luna’, een opera vol liefdesverwikkelingen rond een reis naar de maan. Het Holland Festival van 1959 – 50 jaar geleden dus! – bracht dit verloren gewaande stukje sci-fi muziektheater voor het eerst weer op de planken. 2 jaar na de Spoetnik en 10 jaar voor de landing van Apollo 11 op de maan was het kortom de 18e eeuwse opera die de mensheid wees op de attractie en de mogelijkheden van Il Mondo della Luna.

Een youtube-je van een recente -weinig 18e eeuwse- uitvoering vindt u hier.

De 200-jaar-Haydn site vindt u hier
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK