Spinoza loont

Nieuws | de redactie
15 december 2008 | De Spinozapremie gaat fors omhoog, van € 1,5 naar € 2,5 miljoen. OCW-topman Rooborgh maakte dit bekend bij het afscheid van NWO-voorzitter Peter Nijkamp. Die reageerde met: "Heel goed, het was hoog tijd, dat we internationaal op peil blijven.”

Deze versterking van de concrete waardering voor zeer getalenteerde onderzoekers was een lang gekoesterde, en niet verstopte, wens van Nijkamp. Hij herinnerde eraan dat er jaren geen sprake was geweest van een aanpassing aan de actuele prijsniveau’s van wetenschappelijk werk.

Nijkamp is zelf sinds 1996 een Spinozist en behoort tot de meest geciteerde economen ter wereld. De nieuwe universiteitshoogleraar aan de VU was blij dat de Spinozapremies nu opnieuw konden behoren tot de voorhoede van stimuleringspremies in de wereld voor bijzonder R&D-talent. Ook dat zou bijdragen aan de realisatie van zijn droom: ‘een derde Gouden Eeuw’ van Nederlands vernuft. Oud-rector en voorzitter van Leiden, Douwe Breimer, riep in zijn bijdrage aan het afscheidsseminar de -afwezige- minister op Nijkamp’s betoog op ScienceGuide hierover te verinnerlijken: “Dat zou hij nu eens moeten laten doorklinken in de Ministerraad!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK