Superbotsingen simuleren

Nieuws | de redactie
17 december 2008 | Simon Portegies Zwart, de UvA computationeel sterrenkundige, gaat een supercomputer bouwen om zwarte gaten te doen botsen. Een Vici-subsidie van NWO maakt dat mogelijk.

Wanneer twee sterrenstelsels met elkaar in botsing komen zou dat ertoe leiden dat ook hun zwarte gaten op elkaar botsen. Door het simuleren ervan wil de astronoom de consequenties van dergelijke botsingen proberen te doorgronden. Portegies Zwart gaat een onderzoeksteam samenstellen waarmee hij oplossingen hoopt te vinden voor een scala aan numerieke problemen die het astronomische deel van het onderzoek bemoeilijken.

Een nieuwe, unieke supercomputer zou hen daarbij moeten helpen. Deze zou wat betreft rekensnelheid vergelijkbaar zijn met de nationale supercomputer Huygens, maar dan gebaseerd op goedkope grafische kaarten. Een dergelijke architectuur is nog niet eerder op grote schaal toegepast voor wetenschappelijk rekenwerk.

Hier vindt u op ScienceGuide alle winnaars van de Vici-subsidie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK