Terpstra blijft bij HBO-raad
Toen enkele maanden het gerucht de ronde deed dat Terpstra in de race was voor het burgemeesterschap van Rotterdam, meldde hij al via ScienceGuide bij de HBO-raad te willen blijven. Hij zei toen dat zijn aanblijven mede ingegeven is door de inzet voor een intensieve herijking van de strategie en agenda van de HBO-raad. Daarop wil hij als voorzitter zijn stempel kunnen blijven drukken. Binnen de branche is het besef gegroeid, dat een HO-bestel met slechts één variabele in typologie –wo of hbo- de hogescholen op termijn niet werkelijk stimuleert in hun ontwikkeling. Zowel kwalitatief als bestuurlijk niet.
Binnen het hbo is een steeds grotere variëteit van opleidingsinstituten en -vormen, alsmede van (regionale) kenniscentra in hun gelederen. Binnen de hbo-sector komen (internationale) topinstellingen binnen bijzondere niches voor, zoals ArteZ, de hotelscholen, conservatoria en de NHTV. Maar ook grote instellingen voor een breed palet van bachelor-opleidingen – en straks associate degrees – die vaak een sterk emancipatoire functie vervullen in stedelijke omgevingen en sociaaleconomisch achtergebleven regio’s.
Deze laatste ontwikkelen zich eerder in de richting van ‘community colleges’ dan in die van de richting van de niche-toppers met hun wereldwijde context en concurrentieomgeving. De doordenking van deze trend en van de consequenties daarvan voor het hbo – en voor het hele HO in ons land – is door de aanstaande conferentie in Leuven extra van belang geworden.
Terpstra’s visie op de toekomst van het hoger beroepsonderwijs vindt u hier.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
