Tolerantie moet je leren

Nieuws | de redactie
17 december 2008 | Om de sterke afname van waardering van tolerantie in Nederland tegen te gaan moeten we leren van minderheden, volgens UvA-hoogleraar Geschiedenis James Kennedy. Hij werkte mee aan de bundel ‘De kracht van zelfbeheersing’, met een drietal andere onderzoekers voor het wetenschappelijk instituut van het CDA.

“Het kan nuttig zijn om voor een beter begrip van tolerantie in de leer te gaan bij religieuze en ideologische minderheden”, zei Kennedy. Zij “hebben zich geoefend in tolerantie in hun zoektocht naar een evenwicht tussen de morele overtuigingen van de meerderheid en hun eigen levensovertuigingen en geloofstradities.”

Kennedy zegt in zijn stuk in de bundel dat “het debat in Nederland weinig tolerant verloopt. Anderen worden met grote felheid bestreden, terwijl veel deelnemers een gebrek aan kennis hebben.” Tolerantie moet je leren, bijvoorbeeld op school, maar ook de media kan daarin helpen vindt Kennedy. Die laatste groep heeft “een taak om hun kijkers en lezers afgewogen en evenwichtig voor te lichten”, maar juist daar laten zij steken vallen. Kennedy ziet een verband tussen “harde journalistiek en stigmatiserende reportages en scheldende lezers met grof taalgebruik op websites”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK