Baby hoort ritme

Nieuws | de redactie
27 januari 2009 | Baby’s van enkele dagen oud kunnen de ‘beat’ horen in muziek. Dit tonen UvA-muziekcognitiewetenschappers aan samen met Hongaarse collega’s. Tot nu toe gold de aanname dat het horen van een puls in muziek is aangeleerd, onder andere door het wiegen van zuigelingen.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat de cognitieve vaardigheid beat-inductie reeds actief is bij de geboorte. De onderzoeksresultaten ondersteunen de visie dat beat-inductie een uniek menselijke en muziekspecifieke vaardigheid is, en waarschijnlijk een fundamentele rol heeft gespeeld in het ontstaan van muziek. Het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) publiceert de bevindingen deze week.

Omdat het niet mogelijk is om gedragsreacties te observeren bij pasgeborenen, maakten de onderzoekers gebruik van schedelelektrodes om elektrische hersensignalen te meten. Hiermee kan ook tijdens de slaap de hersenreactie gemeten worden. De baby’s droegen open koptelefoons (zie foto) waardoor een eenvoudig, standaard rockritme werd afgespeeld, bestaande uit hi hat, snare drum en bass drum. Er werden een aantal varianten van het basisritme geconstrueerd door drumslagen weg te laten op non-significante plekken in het ritme. Deze varianten werden gepresenteerd aan de baby’s, af en toe onderbroken door een ‘afwijkend’ segment waarin de ‘downbeat’ (eerste positie in de maat) miste; in muziektheoretische termen: een ‘syncope’ of een ‘luide rust’. Kort nadat ieder afwijkend segment begon, produceerden de hersenen van de baby’s een elektrische reactie, die markeerde dat zij verwachtten een beat te horen.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK