Eindhoven wereldtop in onderzoek met industrie

Nieuws | de redactie
29 januari 2009 | De TU/e creëert van de 350 grootste research universiteiten ter wereld procentueel de grootste wetenschappelijke output in samenwerking met de industrie.

De wereldranking CWTS zet de TU/e met een score van 10,5 procent van de publicaties bovenaan. Vooral in de gebieden elektrotechniek, natuurkunde en chemische technologie heeft de TU/e een opmerkelijk sterke samenwerking met het bedrijfsleven. Van de wetenschappelijke publicaties op het gebied van elektrotechniek komt meer dan een kwart tot stand in samenwerking met ondernemingen.

Voor natuurkunde is dat 14,7 procent en voor chemische technologie 13,7 procent. Het is de eerste keer dat bekeken wordt welke universiteiten het meeste bijdragen aan de wetenschappelijke kennis van bedrijven. CWTS in Leiden nam data uit het Web of Science voor de jaren 2002 tot en met 2006 onder de loep, en bekeken voor alle publicaties wie erbij betrokken waren en welke partijen. Web of Science verzamelt de wetenschappelijke publicaties van zo’n veertienduizend wetenschappelijke tijdschriften.

Op plaatsen twee tot en met vier in de ranking staan drie universiteiten uit Japan. De TU Delft staat op plaats vijf, met een percentage van 8,3 procent. Daarmee komt de Delftse universiteit in de lijst van Europese ranglijsten op plaats twee. De Technical University of Denmark, een partneruniversiteit van de TU/e, staat op plek drie in de Europese ranglijst. U vindt de ranking en nadere toelichting hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK