HBO steekt terecht hand in eigen boezem

Nieuws | de redactie
6 januari 2009 | De studenten vinden het terecht dat de HBO-raad aan zelfkritiek doet, waar het de kwaliteit van de hbo-opleidingen betreft. Het verstrakken van het bindend studieadvies acht de LSVb een foute ingreep, waar bovendien door de inspectie onderzoek naar gedaan wordt na ernstige klachten.

In plaats van studenten te betichten van de “zesjescultuur”, steekt de HBO-raad met haar ambitieuze voornemens om studies uitdagender te maken, de hand in eigen boezem, zegt voorzitter Lisa Westerveld tegen ScienceGuide. De LSVb is tegen die achtergrond wel blij met een groot deel van deze voornemens en kan zich vinden in de constatering dat veel studenten de moeilijkheidsgraad van hun studie te laag vinden. Veel studenten op hogescholen klagen daarnaast over problemen met de roosters en de massale colleges. Dat de HBO-raad deze problemen erkent en hieraan wil werken is volgens de LSVb een goede zaak.

In het voornemen om “stevigere” Bindende Studieadviezen af te geven, kan Westerveld zich echter “totaal niet vinden. Afgelopen zomer kwamen er de tientallen klachten binnen over negatieve BSA’s die onterecht zijn gegeven aan studenten die bijvoorbeeld ernstig ziek zijn geweest. Het is niet voor niets dat de Onderwijsinspectie hier momenteel onderzoek naar doet.” Om studenten op de juiste plek te krijgen ziet de LSVb meer in eerlijke voorlichting. Voorzitter Lisa Westerveld: “Aandacht voor intakegesprekken is een goed begin, maar er valt nog veel meer te verbeteren aan de voorlichting.”

Om studenten goed voor te bereiden op de beroepspraktijk is het volgens de LSVb van belang eerst eens beter te kijken naar de mogelijkheden die binnen de hbo-instellingen zelf nog veelal ongebruikt zijn. “Op veel hogescholen is er nauwelijks ruimte voor studenten die actief zijn binnen een vereniging en vaak wordt de medezeggenschap nauwelijks gefaciliteerd. Bestuurs- en medezeggenschapswerk bieden echter juist een kijkje in de praktijk, iets dat voor veel HBO-studenten erg nuttig is.” De LSVb is onlangs een denktank begonnen die onderzoekt hoe HBO-studenten beter bij hun onderwijs betrokken kunnen worden. Lisa Westerveld voegt fijntjes toe: “Ook Doekle Terpstra neemt deel aan deze denktank.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK