‘Investeringen in kennis zeker nodig, meer dan ooit’

Nieuws | de redactie
20 januari 2009 | € 5 miljoen steekt Maria van der Hoeven in de herstructurering van de Oostelijke Stadhavens van Rotterdam, om onderwijs en bedrijven in een innovatieve omgeving bij elkaar te brengen. Tegen ScienceGuide onderstreept zij dat meer van dit soort investeringen momenteel hard nodig zijn: "Bij een crisis zoals nu telt niet wat je uitgangspositie is, maar hoe je eruit komt bij de finish".

Voor wie weet hoe het eruit heeft gezien, was de oplevering van de lesruimten voor Albeda en Hogeschool Rotterdam op het voormalige RDM- terrein een grote verrassing. Moderne kassen met vloerverwarming zorgen voor een comfortabele lesomgeving in die heel grote hal. De hogeschool Rotterdam en het Albeda College gaan er opleidingen verzorgen. De komende jaren wordt ook de rest van het omliggende havengebied onder handen genomen om het geschikt te maken voor de vestiging van innovatieve bedrijven. Gemeente en provincie dragen bij en EZ-minister Maria van der Hoeven zei gisteren 5 miljoen euro toe. Na afloop maakte ze tijd voor een gesprek met ScienceGuide.

Wat is voor u de strategische waarde van deze investering?

“Het gaat om een bedrijfsinvestering waardoor deze omgeving ook voor het onderwijs dat hier gegeven wordt, aantrekkelijker wordt. Die bedrijven kunnen namelijk leeropdrachten en stageplekken bieden. Ik vind het ook wel wat waard dat we de archeologie van deze gebouwen hebben weten te behouden. Dit was vroeger een bedrijfsschool voor de scheepswerf van RDM, nu is het weer een bedrijfsschool, maar dan op een manier die past bij de 21e eeuw. Mede dankzij de bijdrage van Economische Zaken is dat nu ook betaalbaar”.

Vindt u dat we in deze tijd van kredietcrisis meer van dit soort investeringen zouden moeten doen?

“Jazeker. We komen nu uit de crisis. En dan is het niet van belang hoe je ervoor stond toen de crisis begon, maar hoe je ervoor staat bij de finish. We hebben dit soort investeringen in kennis en bedrijvigheid nodig om onze concurrentiepositie te versterken. Het mooie van de RDM Campus is dit door de combinatie van bedrijven en onderwijs een zeer geschikte plek is om innovatie tot stand te doen komen”.

Gaat u hiervoor ook pleiten in het kabinet?

“Nu vraagt u te veel”.

Maar u gaat zich er politiek wel hard voor maken?

“Jazeker, investeringen in kennis en bedrijvigheid zijn nu zeker nodig, meer dan ooit. Daar staan wij voor”.

Wethouder Mark Harbers toonde zich ingenomen met de investeringen door het Rijk. De komende jaren wordt 1600 hectare havengebied onder handen genomen om er weer een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven van te maken. Hij richtte een speciaal woord van dank aan de besturen van de hogeschool Rotterdam en Albeda College, zonder wiens ‘pioniersgeest’ en jarenlange volhouden dit niet gerealiseerd zou zijn. Het onderwijsgedeelte van de RDM Campus is nu klaar. Vanaf februari studeren er honderden studenten van het Albeda College en de Hogeschool Rotterdam.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK