KNAW: reputatieschade voor Nederland dreigt

Nieuws | de redactie
15 januari 2009 | De KNAW wil af van de sanctieregeling tegen studenten uit Iran, onder meer uit vrees voor reputatieschade van ons land.

Deze regeling maakt toelating van studenten uit Iran tot bepaalde gebieden van onderzoek en onderwijs onmogelijk. De KNAW maakt bezwaar tegen de enge interpretatie die de regering geeft aan het begrip ‘waakzaamheid’ in VN-resolutie 1737 ten aanzien van de nucleaire ambities van Iran.

De Akademie acht de Sanctieregeling strijdig met het belang van een vrije en internationale wetenschapsbeoefening en roept de regering op de regeling in te trekken of aan te passen. Het probleem is met name de collectieve, categorale uitsluiting van studenten met Iraanse nationaliteit –alsmede een dubbele nationaliteit van ons land en Iran – van bepaalde onderwijs/onderzoek terreinen. Internationale wetenschapsverdragen laten dit volgens de KNAW niet toe. Wel kan op gronden als persoonlijke kwaliteiten of competenties, dan wel individuele bedreiging van de staatsveiligheid toelating worden verhinderd, doch dit is bij deze sanctieregeling niet aan de orde.

De Akademie vreest met de gekozen benadering voor reputatieschade van ons land als gastvrij land voor de wetenschap en roept de regering daarom om de sanctieregeling zo te hanteren of bij te stellen dat in elk geval de categorale uitsluiting van onderzoekers/studenten stopt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK