Melkweg geen klein zusje meer

Nieuws | de redactie
7 januari 2009 | De Melkweg is groter, dichter en draait een stuk sneller dan altijd werd gedacht. Dit maakte een team van internationale wetenschappers deze week bekend tijdens een conferentie van de American Astronomical Society.

Met behulp van tien telescopen verspreid over Hawaï, het Caribische gebied en het Noordoosten van de VS, kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat ons sterrenstelsel ronddraait met een snelheid van 965.600 km/u. Voorheen werd vermoed dat dit met ‘slechts’ 805.000 km/u gebeurde. Volgens Mark Reid van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics kunnen we hieruit opmaken dat de Melkweg 50% meer massa heeft dan werd aangenomen. “No longer will we think of the Milky Way as the little sister of the Andromeda Galaxy in our Local Group family”, zei Reid. “They are now more like fraternal twins.”

Een grotere Melkweg met meer gewicht betekent tevens dat deze een grotere aantrekkingskracht heeft. Dit zou een mogelijke botsing met ons Andromeda buurstelsel kunnen bespoedigen, menen de wetenschappers. Maar zover is het nog niet. “A collision would still be 2 to 3 billion years from now,” aldus Reid.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK