Nieuwe ontwikkeling in hbo-recht

Nieuws | de redactie
13 januari 2009 | De Juridische Hogeschool Avans-Fontys begint met een hbo-opleiding voor notarisklerken. De bestaande vierjarige opleiding heeft geen hbo-erkenning en past volgens het werkveld steeds minder bij een baan op hbo-niveau. Daarom is de behoefte gegroeid aan een opleiding met een stevige juridische bagage, zegt Erna Kortlang, de voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

De basis van de nieuwe, en enige, opleiding voor notarismedewerkers is de opleiding HBO-Rechten die de Juridische Hogeschool Avans-Fontys zowel in Den Bosch als Tilburg verzorgt. Deze basis wordt aangevuld met specifieke vakken gericht op het notariaat. Afgestudeerden krijgen de titel Bachelor of Law en worden ingeschreven in het register van notarisklerken. Het nieuwe hbo-diploma biedt vervolgens de mogelijkheid de universitaire opleiding tot notaris te volgen.

De studenten combineren de studie met hun werkzaamheden op een notariskantoor. De Stichting Opleiding Medewerkers in het Notariaat gaat de vakinhoudelijke kant van het onderwijsprogramma verzorgen, Avans-Fontys levert de didactische invulling. “Het gaat om vaardigheden waar het hbo zo sterk in is, zoals communicatie en presenteren”, aldus directeur Gerard Hupperetz. In september starten studenten in het eerste en tweede jaar van de opleiding. De tweedejaars zijn afkomstig van de huidige opleiding voor notarisklerken en notarismedewerkers die al een diploma hebben, kunnen via de nieuwe opleiding alsnog hun hbo-titel halen. Studenten met een diploma HBO-Rechten kunnen een verkort traject volgen om deze nieuwe graad te halen. De Juridische Hogeschool Avans-Fontys kan met dit initiatief starten, omdat volgens Hupperetz “de school een unieke positie heeft. We maken geen onderdeel uit van Avans of Fontys, maar staan apart. Daardoor hebben we meer ruimte om dat te doen wat het werkveld wil.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK