Obama pakt SF aan

Nieuws | de redactie
28 januari 2009 | In het economisch herstelplan van Obama krijgen HO en SF een zwaar accent. Drie beleidslijnen staan centraal: verhoging van de beurzen,’Pell Grants’, voor arme studenten; een fiscaal krediet voor 4 miljoen arme studenten; verdrievoudiging van de beurzen voor bèta-tech studenten.

Reden is onder meer dat de hoogte van collegegelden in 25 jaar met zo’n 440 % is gestegen, drie maal de stijging van het gemiddelde gezinsinkomen van de Amerikanen. Dit bedreigt de toegankelijkheid van het Ho nu ook voor middeninkomens en ondermijnt de groei van de kenniseconomie.

Pell Grant verhoging
De Pell Grants zijn beurzen uit het fedraal budget, dus niet van een van de 50 staten. Zij zijn gericht op studenten uit gezinnen met lage inkomens via het  Free Application for Federal Student Aid (FAFSA) mechanisme. 2008-2009 is de ‘maximum allowable annual Pell Grant’ een bedrag van $ 4731.  Dit dekt echter niet meer dan een derde van de werkelijke kosten aan een publiek bekostigde universiteit. Doordat in 2006 een bezuiniging van $ 12 miljard was doorgevoerd in dit programma heeft Obama nu in het economisch herstelplan slechts ruimte voor een verhoging met $ 500.

De American Opportunity Tax Credit
De American Opportunity Tax Credit is een voorstel uit Obama’s verkiezingsprogramma. De president wil $ 2500 als ‘partially refundable credit for college students and their families’ invoeren, alleen voor de lagere inkomens. Dit zou ongeveer 4 miljoen studenten financieel tegemoet komen.

Student Science Fellowships
Om de belangstelling voor beta-tech studies aan te wakkeren en drempels daarvoor extra weg te nemen stelt Obama voor de hoeveelheid beurzen voor studenten in deze richtingen te verdrievoudigen.

De benchmarks die het Witte Huis heeft gepubliceerd geven aan wat de inzet is van de onderwijs- en kennis-gerelateerde investeringen in het plan. Deze zijn: 

– An historic investment to school modernization, sufficient to renovate and modernizing 10,000 schools. This historic investment in upgrading the nation’s public schools will improve learning environments for about 5 million students.

– Increasing college affordability for 7 million students by funding the shortfall in Pell Grants and increasing the maximum award level by $500.

– Providing a new higher education tax cut to nearly 4 million students. The plan will create a new $2,500 American Opportunity Tax Credit that is partially refundable. As a result, the nearly one-fifth of high school seniors who receive no tax credit under the current system will receive a tax cut to make college affordable for the first time.

– Tripling the number of undergraduate and graduate fellowships in science, to help spur the next generation of home grown scientific innovation.

– Expanding the number of children and families receiving quality preschool services. The plan will double the Early Head Start program, which will not only provide an additional 350,000 children access to quality pre-k services, but will create at least 15,000 new teaching and teaching assistant jobs, as well as new supervisory and support positions.

– Preventing teacher layoffs and education cuts in every state, maintaining key reforms, and ensuring all schools have advanced technology for the 21st century economy.

– Doubling renewable energy generating capacity over three years. It took 30 years for our nation to reach its current level of renewable generating capacity – the recovery and reinvestment plan will double that level over the next three years. That increase in capacity is enough to power 6 million American homes.

– Jump-starting the transformation to a bigger, better, smarter grid. The upfront investments and reforms in modernizing our nation’s electricity grid will result in more than 3,000 miles of new or modernized transmission lines and 40 million “Smart Meters” in American homes.

– Weatherizing at least two million homes to save low-income families on average $350 per year and modernizing more than 75% of federal building space, saving taxpayers $2 billion per year in lower federal energy bills. Today, the federal government is the world’s largest consumer of energy. The recovery and reinvestment plan will make an historic investment in upgrading the federal building stock that will save taxpayer dollars and help catalyze a green building industry.

– Launching a Clean Energy Finance Initiative to leverage $100 billion in private sector clean energy investments over three years. The finance authority will provide loan guarantees and other financial support to help ease credit constraints for renewable energy investors and catalyze new private sector investment over the next three years.

– Accelerating adoption of health IT systems to modernize the health care system, save billions of dollars, reduce medical errors and improve quality. The President’s plan would modernize the health care system by catalyzing the adoption of health information technology.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK