Overheid kan transparanter met IT-raamwerk

Nieuws | de redactie
14 januari 2009 | Transparantie en controleerbaarheid van het overheidsbeleid laat nogal eens te wensen over. Zo worden beleidsbeslissingen vaak genomen op basis van gevoel en blijft meten van het beleidseffect achterwege. Informatiearchitect Hans Stol (UvT) ontwierp een raamwerk voor besluitvorming, uitvoering en evaluatie van beleid, gebruik makend van informatietechnologie. Voor de invoering van dat raamwerk moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voor transparant handelen worden voldaan.

Beleidsbeslissingen worden regelmatig genomen op basis van gevoel in plaats van feiten, bijvoorbeeld het autoluw maken van een binnenstad omdat dat bevorderlijk is voor het economisch klimaat, zonder rekening te houden met parkeervoorzieningen. Bovendien blijft meting van beleidseffecten vaak achterwege of ontstaat een discussie over de oorspronkelijke doelstellingen, inmiddels veranderde inzichten en onvoorziene omstandigheden.

Gewapend met jarenlange ervaring in de toepassing van IT in het bedrijfsleven en de overheid en ervaring in het politieke proces, ontwierp de informatiearchitect Hans Stol daarom een raamwerk om het overheidsbeleid transparant te maken en gebaseerd op feiten. Dit zogenaamde Evidence-based Policy Making Framework (EBPM-framework) omvat het nemen van besluiten, de uitvoering daarvan en de evaluatie. Volgens Stol kan toepassing van het raamwerk met inzet van IT-middelen de transparantie en meetbaarheid van het politieke proces verbeteren.


Wil het raamwerk effectief zijn, dan moet de politieke besluitvorming wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is volgens Stol dat de wil bestaat om het beleid transparant en verifieerbaar te maken, vanaf het moment dat het beleid geformuleerd wordt tot en met de uitvoering ervan. Stol besluit zijn proefschrift met aanbevelingen voor de invoering van het raamwerk. Zo adviseert hij politici en ambtenaren over de onderlinge taakverdeling en leden van het parlement over het gebruik van het raamwerk ter ondersteuning van hun geloofwaardigheid.




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK