Recht en kunst

Nieuws | de redactie
23 januari 2009 | Claudio Magris geeft op 4 februari 2009 een lezing - als 'writer in residence' aan de UU - over de verhouding tussen literatuur en recht. In zijn lezing signaleert Magris een duidelijke verwantschap, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van taal. Maar de gelauwerde Italiaanse romanicer en essayist ziet ook scherpe tegenstellingen. Zo hebben schrijvers en juristen, aldus Magris, heel andere opvattingen over wat regels zijn en wat het betekent deze regels te overtreden.

Ook ziet hij grote verschillen van opvatting over de rol die het recht moet spelen in het leven en in de samenleving. Magris verkent dit terrein aan de hand van een panoramische bespreking van de moderne Europese literatuur, van Cervantes tot Kafka. Voorafgaand aan de lezing zal Magris een wetenschappelijk congres over zijn werk bijwonen en deelnemen aan een debat over het vertalen van zijn werk.

Claudio Magris is wereldwijd een van de belangrijkste stemmen in de hedendaagse literatuur en het culturele debat. Hij ontving talrijke onderscheidingen en eredoctoraten en was najaar 2008 een van de meest genoemde kanididaten voor de Nobelprijs voor de literatuur. Sinds de publicatie in 1986 van zijn wereldwijde bestseller ‘Donau. Een ontdekkingsreis door de beschaving van Midden-Europa en de crisis van onze tijd’ – “een van de mooiste caleidoscopen uit de wereldliteratuur” (Willem Otterspeer) – geldt Magris bij uitstek als iemand die grenzen overschrijdt: tussen heden en verleden, tussen verschillende culturen, en tussen uiteenlopende literaire genres. Zijn boeken zijn in tientallen talen vertaald.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK