Studenten willen blokken

Nieuws | de redactie
21 januari 2009 | Een slappe studie is niet goed voor de mentaliteit van studenten vindt de studentenraad van de RU in Nijmegen. "Op een wetenschappelijke instelling hoort geen middelbare schoolcultuur, maar een academische houding," zo stelt hun notitie voor het universiteitsbestuur.

‘De universiteit heeft als richtlijn dat studenten gemiddeld veertig uur per week aan hun studie besteden. De Studentenraad heeft geconstateerd dat deze studielast bij een aantal opleidingen niet gehaald wordt. Doodzonde!’ zegt Anco Peeters van de raad in Voxlog. ‘Dit betekent namelijk dat studenten wanneer zij hun diploma krijgen, meer uit hun studie hadden kunnen halen. Het gelijktrekken van opleidingen zorgt ervoor dat studenten het meeste uit zichzelf en hun studie kunnen halen.’

Studenten die zich druk maken om te lichte vakken, is dat niet een beetje vreemd?
‘Ik vind het allesbehalve vreemd dat studenten een kwalitatief hoogstaande studie willen volgen! Op een wetenschappelijke instelling hoort geen middelbare schoolcultuur, maar een academische houding. Verder is het ook een kwestie van gewenning: als jij vanaf dag een van je studie gewend bent om op een prettige manier uitgedaagd te worden, weet je niet beter en is het niet meer een vreemd ding.’

Is studielast te meten volgens jullie? De ene student is toch slimmer dan de andere?
‘Een goed punt. Er zullen altijd studenten zijn die minder dan 40 uur per week aan hun studie hoeven te besteden. Maar als dit regel is in plaats van uitzondering, zal een opleiding zich toch flink achter de oren moeten krabben.’

Gaat een verzwaring van de studielast niet ten koste van andere activiteiten?
‘Hoewel ik de laatste ben die zal ontkennen dat het heel waardevol is om verder te kijken dan je neus lang is, ben ik toch van mening dat de universiteit voornamelijk de taak heeft onderwijs aan te bieden van voldoende niveau en voldoende omvang. Studenten betalen tenslotte om veertig uur in de week uitgedaagd te worden door hun studie en dat moet de universiteit ook waar maken.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK