Tweede Maasvlakte vereist veel meer kennisinput (1)

Nieuws | de redactie
23 januari 2009 | Bij de opening van de tweede Maasvlakte in 2013 wordt een ernstig tekort aan voldoende hoog opgeleid personeel voorzien. Namens de Rotterdamse havenondernemers drukte Wim van Sluis lector Frits Blessing (HR) maandag op het hart hiermee met voorrang en krachtig aan de slag te gaan: "Frits, je moet onze studenten nu gaan opleiden, want over 4 jaar hebben we ze nodig".

In het Rotterdamse WTC vond het jaarlijkse diner plaats van Deltalinqs, de club die de belangen van de Rotterdamse havenondernemers behartigt. Hoewel infrastructuur en bereikbaarheid doorgaans veel aandacht krijgen tijdens deze bijeenkomsten, was dit keer gekozen voor ‘kennis en arbeidsmarkt’. Aan ieder tafeltje mocht een student aanschuiven van een van de hogescholen in de stad. Want hoewel de haven traditioneel een domein lijkt te zijn van lager opgeleide medewerkers, begint het in ieder geval bij grotere bedrijven door te dringen dat ze veel meer hbo’ers nodig gaan hebben. En het besef dringt ook dat zij zelf hun best zullen moeten doen om deze hoger opgeleide mensen aan te trekken en vast te houden.

Deltalinqs-voorman Wim van Sluis -die bijna zelf burgemeester van Rotterdam was geworden onlangs- kondigde tegen deze achtergrond aan dat hij de betrokkenheid van de hogescholen bij de verdere ontwikkeling van de havens wil vergroten. De samenwerking rond de RDM Campus met de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College zag hij duidelijk als een opsteker, ook economisch gezien.

Hoofdgast Maria van der Hoeven beviel dit wel. Want de minister van Economische Zaken voelt zich nog altijd een beetje minister van Onderwijs, zo liet zij merken. Ze toonde dan ook interesse in de opzet van een Technopark in de Rotterdamse haven. Ook kondigde ze aan dat het Havenbedrijf, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Verkeer en Waterstaat een toekomstvisie 2040 op de Rotterdamse haven gaan ontwikkelen, die eind dit jaar klaar moet zijn. De factor ‘kennis’ en de rol van de hogescholen zullen daarin een belangrijke rol gaan spelen, zo bleek uit de bijdrage van Van der Sluis. Lees het interview van minister Van der Hoeven met ScienceGuide hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK