Waterstofenergie dichterbij

Nieuws | de redactie
29 januari 2009 | De UvA is erin geslaagd om waterstof te maken met behulp van licht als energiebron. De ontdekking is belangrijk in het perspectief van het mondiale energievraagstuk. Waterstofgas wordt gepromoot als vorm van groene energie, omdat bij verbranding alleen water als bijproduct wordt gevormd.

Onderzoekers rapporteren hierover in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), dat deze week verschijnt. Het gebruik van waterstof is alleen ‘schoon’ als het ook schoon geproduceerd kan worden uit herwinbare grondstoffen. Daarin is nu een grote stap gezet.

Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.De natuur heeft verschillende enzymen (zogeheten hydrogenase enzymen) die met grote efficiëntie en snelheid waterstof genereren uit protonen en elektronen. Ook zijn er in de natuur zeer ingenieuze systemen om licht om te zetten in bruikbare energie. In het proces van fotosynthese wordt lichtenergie omgezet in chemische energie. Geïnspireerd op deze natuurlijke processen ontwikkelden de onderzoekers – Joost Reek, Sander Kluwer, Ruta Kapra en Fred Brouwer – supramoleculaire complexen die in staat zijn om waterstof te genereren met licht als energiebron. Ze maakten daarbij synthetische modellen voor de actieve componenten uit hydrogenase enzymen en het fotosynthetisch systeem, en brachten deze bijeen door middel van supramoleculaire technologie (een moleculaire variant van klitteband).

De huidige resultaten weerspiegelen de kracht van de supramoleculaire aanpak in het katalyseonderzoek. Met een kleine set bouwstenen genereerden en evalueerden de onderzoekers op een snelle manier diverse analoge structuren. Slechts één van de structuren gaf de gewenste reactiviteit. De supramoleculaire aanpak is niet alleen een veelbelovende methode om nieuwe reactiviteit op te sporen; het geeft ook mogelijkheden in het vervolgonderzoek waarbij de katalysator een onderdeel moet worden van een groter systeem. 

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK