Bos houdt alle opties open

Nieuws | de redactie
25 februari 2009 | Minister Bos van Financiën erkent het realiteitsgehalte van de scenario’s van bezuiniging op het hoger onderwijs  die door ScienceGuide zijn geanalyseerd. Namens zijn ministerie wordt gemeld dat “Financiën alle opties open houdt, waaronder dus ook het opheffen van de studiefinanciering.”

Een woordvoerder van het departement geeft aan dat alle opties ten aanzien van de mogelijke ingrepen in de publieke bekostiging en financiering “nog definitief in kaart moeten worden gebracht.” En in dat verband is ook de SF op de agenda. Dit hoeft niet te verbazen, aangezien Bos als PvdA-leider al vaker gepleit heeft voor de vervanging van de WSF. Hij is ten principale voor een ‘sociaal leenstelsel’, zoals dat ook door zijn politieke secondant Jacques Tichelaar regelmatig is bepleit. Zelf heeft hij als fractieleider bij onder meer de opening van het hogeschooljaar bij de  Hanzehogeschool in Groningen met vuur gepleit voor het opheffen van taboes –met name ook binnen de PvdA zelf- op het denken over nieuwe denklijnen voor het HO- en kennisbeleid.

Tegen ScienceGuide zei Tichelaar een jaar geleden over dit onderwerp: “”De commissie-Vermeend, het CPB, analyses van de opzet in Australië hebben hier ook al materiaal voor aangedragen. 80 % van de SF-uitgaven gaat naar mensen die dat eigenlijk helemaal niet nodig hebben voor toegankelijkheid van de studie. Het is dan toch goed daar serieus met elkaar over te praten. Het SF-stelsel is dus als het gaat om het zorgen voor de toegankelijkheid niet ‘top’ en in 2004 brachten we daarom het idee van een leenstelsel voor iedereen in de discussie naar voren. Na de fase dat we het geld voor Rinnooy Kan hebben vrijgemaakt, kun je de confrontatie niet uit de weg gaan met de vraag hoe we de publieke taken in onderwijs –naast die bij zorg, ouderen, veiligheid en noem ze nog maar meer- gaan betalen. Of willen we via eindeloze kaasschaven de publieke armoede steeds verder zien toenemen? En is zo’n verschaling van het hoger onderwijs dan wél het antwoord op de vraag naar meer kwaliteit, meer kansen voor studenten, meer docenten, minder uitval?”

De woordvoerder van Financiën zegt nu tegen Campus-tv dat zij over de lijnen die ScienceGuide vorige week schetste “verder niet veel kan zeggen, omdat alle opties nog definitief in kaart gebracht moeten worden en dus ook ondenkbare opties open blijven.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK