Haal investeringen ook lokaal naar voren

Nieuws | de redactie
27 februari 2009 | Topeconomen Arnoud Boot (UvA) en Eric Bartelsman (VU) noemen bezuinigen uit den boze. Er moet worden ingezet op innovatie. “Balkenende moet nu keuzes maken,” aldus Boot. Bartelsman omarmt de redenering van Richard Florida in zijn interview met ScienceGuide: “Investeren in innovatie is niet een miljard geven aan Philips en Kleisterlee, dat is niet de weg die we moeten inslaan."

Volgens hoogleraar economie en SER-kroonlid Arnold Boot kan het saneren van kosten op een aantal terreinen best effectief blijken, maar is bezuinigen tijdens deze crisis een verboden agendapunt in Den Haag. “We moeten nu inzetten op langetermijninvesteringen om de problemen die op korte termijn zullen ontstaan te kunnen overkomen. Nederland heeft wat dit betreft best een gunstige uitgangspositie, veel beter dan, bijvoorbeeld, Frankrijk dat ingewikkelde langetermijnsproblemen voor de boeg heeft,” zei hij tijdens een economendebat aan de UvA.

Boot meent dat het stimuleren van innovatie één van de belangrijkste maatregelen is met het meeste effect op lange termijn. Liever vandaag dan morgen zetten ze hier in Den Haag op in. Boot: “En bij innovatie denk ik dan aan dynamiek, niet aan specifieke punten. We moeten op één of andere manier innovatie stimuleren zodat we voldoende mensen blijven houden die iets durven, die willen ondernemen, die iets nieuws willen neerzetten.”

Investeren in mensen

VU-hoogleraar Eric Bartelsman heeft het investeren in innovatie duidelijk genoteerd als de absolute nummer één op zijn prioriteitenlijstje van crisismaatregelen. “Het is van het grootste belang dat de overheid een innovatieve markt blijft waarborgen ten behoeve van onze economische vooruitgang,” meent Bartelsman, “bijvoorbeeld in de richtingen milieu, zorg en energie.” Op de manier waarop geinvesteerd dient te worden, volgt Bartelsman de redenering die Richard Florida onlangs ventileerde in een interview met ScienceGuide, Bartelsman: “Investeren in innovatie is niet een miljard geven aan Philips en Kleisterlee, dat is niet de weg die we moeten inslaan. We moeten investeren in mensen om te kunnen blijven innoveren.”

Als het gaat om het bevorderen van innovatie kijkt Boot verder dan de nationale regeringen. Niet alleen Den Haag dient meer van haar aandacht te vestigen op het versterken van innovatie en de dynamiek hieromtrent, ook universiteiten moeten hun houding bijstellen. Boot: “De ‘entrepreneurial spirit’ van Nederlandse universiteiten is nog steeds onder de maat, dat merk ik op mijn eigen universiteit en dat zie ik bevestigd in analyses van OECD. Er moeten meer prikkels komen om dit te verbeteren. Gemeenten zouden meer prestatiecontracten wat dit betreft moeten afspreken met universiteiten.”

Structuurwijzigingen

Nadat Bertelsmann wegens verplichtingen elders eerder de discussie verlaat, raakt Boot op stoom. Een grondige analyse van alom genoemde crisismaatregelen volgt. “Verbeteringen op korte termijn kunnen we niet uit Den Haag verwachten. Gemeenten hebben als het goed is meer zicht op lokale initiatieven die snel kunnen werken. Zij moeten investeringen die toch al op de agenda staan naar voren halen.”

“Wel is nu de tijd aangebroken voor Balkenende en de zijnen om echt te regeren, om keuzes te maken. Ik ben van mening dat de huidige crisis gebruikt kan worden om structuurwijzigingen voor elkaar te krijgen bij zaken die morgen weer op slot zitten.” Boot verklaart voorstander te zijn van het verhogen van de AOW-leeftijd. “Het moet nu maar eens klaar zijn met die poldercompromissen die bepalen dat hier niet aan getoornd mag worden. Iedereen weet toch dat dit systeem onhoudbaar is.” Tevens vindt hij dat de hypotheekrente aangepakt mag worden: “Ik pleit voor een geleidelijke afschaffing van de hypotheekrente voor nieuwe huiseigenaren, zij bepalen immers de prijs van de huizen. Daarnaast ontkomen we natuurlijk niet aan het doorvoeren van loonmatiging, dat is een ‘no-brainer’. We zijn zo afhankelijk van de export dat we zonder loonmatiging er internationaal uit worden gegooid.”

Een versoepeling van het ontslagrecht acht hij niet gerechtvaardigd. “Er zullen de komende tijd al zoveel mensen met een vaste baan worden ontslagen, bedrijven moeten wel. Dit nog soepeler maken is op het moment verkeerd. Maar over dit thema moeten we het zeker nog een keer hebben als de markt weer aantrekt.” Het goede nieuws? Na elke dip trekt de economie wel weer aan, zo stelt Boot de aanwezigen gerust. “Laten we dus een beetje laconiek blijven. Dat zeg ik als econoom. De politieke realiteit ligt natuurlijk veel complexer.”




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK