HO in USA voor rode cijfers

Nieuws | de redactie
23 februari 2009 | Amerikaanse universiteiten staren met de gouverneurs van de 50 staten in een zwart gat. California heeft met spoed een tekort van $ 42 miljard moeten dichten, een begrotingstekort van bijna 30 %, 10 maal hoger dan ons land dit jaar bedreigt.

Omdat het overgrote deel van het HO en veel van de SF bekostigd wordt door de 50 deelstaten en niet door ‘Washington’ vormt de diepe financiële crisis bij vele van hen een grote bedreiging. De grootste schuldenaren zijn naast koploper California de staat Illinois –met grote universiteiten in en rond Chicago, Obama’s hometown- en Massachusetts, waar grote instellingen als MIT, BU en Harvard gevestigd zijn. Ook andere grote staten als NewYork, Pennsylvania en New Jersey hebben forse gaten.

De ingrepen die de gouverneurs nu moeten doen zijn soms dramatisch. Schwarzenegger heeft al 200.000 ambtenaren met onbetaald verlof moeten sturen en 20.000 van hen ontslag aangezegd. Verschillende staten zijn door de hypothekencrisis, inbeslagnemeing van woningen en de daling van de waarde van vastgoed een groot deel van hun inkomsten kwijt, die namelijk uit onroerend goed belastingen komen en uit ‘salestaxes’. Derhalve worden hier en daar al de uitkering van SF en belastingteruggaven aan burgers tijdelijk opgeschort. California is door de rechter zelfs gedwongen tienduizenden gevangenen vervroegd vrij te laten vanwege de overbevolking van gevangenissen.

De budgetingreep van het parlement van California snijdt nu direct $ 14 miljard en volgend jaar nog een $ 25 miljard. Dit leidt tot sluiting van onderwijsinstellingen, gezondheidszorginstellingen, parken en hun onderhoud en sociale voorzieningen. Bovendien worden de state-taxes met $ 12,5 miljard verhoogd, een anathema in de Amerikaanse politiek. Omdat gouverneur Schwarzenegger de volgende keer niet meer herkozen kan worden heeft hij dit waarschijnlijk aangedurfd. Hiermee zou wel voorkomen kunnen worden dat zijn regering nog dit jaar enkele tienduizenden overheidsmedewerkers in scholen, hoger onderwijs en elders extra op straat zou moeten zetten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK